Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Människor lägger blommor och meddelanden för att hedra dödsoffren vid platsen för lördagens terrorattack i Istanbul.

IS pekas ut för dådet i Istanbul

Självmordsbombaren i Istanbul har band till den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), enligt Turkiets inrikesminister Efkan Ala. Det usla säkerhetsläget gör att myndigheterna i vissa städer har förbjudit firandet av högtiden newroz.

Den utpekade självmordsbombaren från lördagens dåd, som identifierats genom dna från brottsplatsen, är en man född 1992 Gaziantep i södra Turkiet. Han var inte eftersökt av myndigheterna enligt Efkan Ala men det är i efterhand fastslaget att han var medlem i IS. Fem personer har hittills frihetsberövats i utredningen, uppger Ala.

Enligt turkiska nyhetsbyrån Dogan är självmordsbombarens bror och pappa bland dem som förhörs. Familjen ska ha anmält mannen försvunnen efter att han 2013 flyttat till Istanbul.

Tre israeler

Fyra turister dödades i attacken: tre israeler och en iranier. Två av israelerna hade dubbelt medborgarskap och var också amerikaner. Av de 39 skadade, varav åtta är allvarligt skadade, är 24 turister.

Elva skadade är israeler, och Israel avråder nu sina medborgare att besöka Turkiet. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att landet nu försöker utreda om israelerna valts ut avsiktligt av attentatsmannen.

Under ett tal i Istanbul sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att landet aldrig ska ge sig inför "terrorns agenda".

Inrikesministern uppger vidare att myndigheterna av säkerhetsskäl har förbjudit måndagens newroz-firandet i flera städer.

Flera länder, däribland Sverige, har manat sina medborgare i Turkiet att iaktta försiktighet under newroz, som bland annat firas av många kurder.

Derby skjuts upp

Efkan Ala uppger att cirka 200 000 poliser och gendarmer satts i tjänst i landet, att vägkontroller ska sättas upp samt att teknik för hantering av bomber står redo.

Myndigheterna gör allt för att stoppa ytterligare terrordåd, säger inrikesministern.

-Men ibland är det självmordsbombningar som är svåra att stoppa.

Efter att myndigheterna mottagit "allvarlig information" skjuts söndagskvällens derby i högsta fotbollsligan mellan Istanbullagen Fenerbahce och Galatasaray upp, rapporterar CNN Turk.