Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägenheten i Parisförorten Saint-Denis undersöks efter polisräden där två av gärningsmännen bakom Parisattackerna dödades. Arkivbild.

"IS hyresvärd" får sin dom i Paris

Den man som lånade ut sin lägenhet i Parisförorten Saint-Denis till två av gärningsmännen bakom attackerna 2015 får sin dom på onsdagen.

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för 31-åringen, som i franska medier kallas "IS hyresvärd". Från början ville man åtala honom för samröre med terrorister. Men då det inte har kunnat bevisas att han visste om att "hyresgästerna" var misstänkta terrorister, har man fått nöja sig med en mildare brottsrubricering.

Antiterrorpolis dödade de två attentatsmännen och ytterligare en person vid en räd mot lägenheten i Saint-Denis den 18 november 2015, fem dagar efter attackerna.

Den tilltalande, som vid flera tillfällen dömts för att ha sålt droger, blev en nationell driftkucku efter att han i en tv-intervju påstått att han inte visste att de var terrorister. Under rättegången har 31-åringen kommit med flera komiska utspel. Bland annat har han skämtat om att ingen kommer att vilja handla droger av honom efter all den här ovälkomna uppmärksamheten.

Rättegången drog i gång i slutet av januari och åtalet mot "IS hyresvärd" och ytterligare två män är det första kopplat till terrorattackerna i Paris som 2015 krävde 130 liv.

Några dagar senare drog en rättegång mot Salah Abdeslam, den enda överlevande skytten från attentatet, igång i Bryssel i Belgien. Det åtalet rörde en skottlossning med den belgiska polisen. Abdeslam kommer att åtalas för attackerna i Frankrike vid ett senare ännu okänt datum.