Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"IS är en apokalyptisk mördarsekt"

Utspelet om att väst ska fredsförhandla med IS förkastas av terroristforskaren Magnus Ranstorp. - Uttalandet tyder på en absurd verklighetsfrånvaro. IS är en apokalyptisk mördarsekt:

Uttalandet från den omstridde imamen Ossama El-Saadi, verksam vid Grimhøj-moskén i Århus, Danmark, sågas fulltständigt av terroristforskaren Magnus Ranstorp, Försvarshögskolan:

- Visst får imamen ha en åsikt, det är en demokratisk rättighet. Men det är ett meningslöstutspel gjort för att få uppmärksamhet och skapa rubriker. Samtidigt tyder det också på en absurd verklighetsfrånvaro.

Läs mer:"Väst måste förhandla med IS"

Läs också: IS, Isis, Isil, Daesh - vad är rätt?

Magnus Ranstorp ser inga förutsättningar eller möjliga vägar för att väst skulle sätta sig vid förhandlingsbordet med företrädare för terrororganisationen.

- Nej, IS går inte att förhandla med eftersom organisationen är en apokalyptisk mördarsekt.

Finns det något bakomliggande motiv till utspelet?

- Ja, vi ska en säkerhetskonferens i Århus i veckan. Så det är nog för att stjäla uppmärksamheten från den.

Magnus Ranstorp ser heller inte något slut på attentaten i Europa eller krigen i bland annat Syrien och Irak

- Det pågår geopolitiska och strukturella konflikter i instabila områden. Där finns också många unga som ser IS som sitt enda hopp. Men IS styr med Stasi-liknande metoder och avrättar personer. Målet är att skapa fruktan och det lyckas de med. Så någon förändring är inte i sikte, i alla fall inte under min generations tid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.