I skuggan av krisen kring Rysslands militära upptrappning runt Ukraina stod främst Mali och Kina i centrum för uppmärksamheten när EU-ländernas utrikesministrar möttes i Brest på fredagen.
I Mali har militärjuntan bestämt sig för att vänta i fem år med att hålla val, samtidigt som man hyrt in ryska legosoldater från den ökända Wagner-gruppen. Det skapar stort grubbel kring framtiden för EU:s insats för att utbilda landets militär och det franskledda antiterrorarbete som pågår.
– Vi vill stanna i Mali – men inte till vilket pris som helst, konstaterar Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian på presskonferensen efter mötet.
När det gäller Kina har Litauen länge bett om hjälp från övriga EU kring det sätt som Kina bestraffat landet både diplomatiskt och ekonomiskt för dess nära relation till Taiwan. Än så länge tycks dock många EU-länder föredra att tala tyst om krisen, för att inte reta upp regimen i Peking.
– I vanlig ordning kommer ju frågan upp om hur beroende många länder är av handel med Kina. Det är inte så att man är beredda att ha massiva ekonomiska sanktioner eller så där, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en digital svensk pressträff.
Tills vidare svarar EU med att muttra gemensamt.
– I detta läge handlar det framför allt om att vara väldigt eniga i fördömandet av hur Litauen har behandlats och ta upp det i möten med Kina, säger Ann Linde i Brest.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.