Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ironiska ursäkter till alla skottar

Skall Skottland skiljas från Storbritannien? I september genomför skottarna en folkomröstning om sin självständighet. Ordkriget har redan inletts och i brittiska The Guardian sker det med ironiska medel.

Det var den brittiske författaren Bruce Chatwin som en gång hävdade att Storbritannien var ett örike i norra Atlanten som styrdes av sjörövare och galningar. En del skottar skulle förmodligen instämma, med förbehållet att beskrivningen gällde engelsmän och inte skottar.

I höst är det dags för skottarna att rösta om sin självständighet. Skall de vara en del av Storbritannien eller inte?

Om inte så får ni skaffa er en egen valuta, replikerar engelsmän. I det ordkrig som brutit ut avfyrar nu The Guardian 76 självironiska och sötsura ursäkter för allt ont de åsamkat skottarna i historisk tid.

Det är ju trots allt en del.

Hemskt ledsen är man för Hadrianus mur som skulle stänga ute skottarna. Romarna byggde den men vi borde ha grusat den. Nu är den dessvärre världsarv.

Ursäkta för den grymma slakten vid Culloden 1746 som satte stopp för det skotska tronanspråket. Förlåt också för slakten på skottar vid Flodden redan 1513. F'låt också för Thatcheråren som slet hjärtat ur skotska varv och gruvor. Ursäkta för att vi säger "scotch" när vi menar "Scottish" – det första är whisky, det andra är ni, vi fattar, slutligen. Förlåt för att vi vill kika under kilten när ni gifter er. Förlåt för att vi förlöjligar nationalisten Sean Connery som helst bor i Karibien. F' låt för att vi slog er i rugby, förlåt för att vi har klandrat er för Tony Blair – han är skotte, men vi röstade på honom.

Ursäkta för att vi en gång i tiden beskrivit skottarna som incestuösa och kannibalistiska klaner. Ursäkta för alla stereotyper av skottar som griniga, obegripliga eller berusade. Ursäkta för ert oätliga kök. Förlåt för alla stora skotska författare vi glömt nämna, förlåt för er nationella armés skrattretande utsikter (skall ni invadera Färöarna?). Förlåt för alla amerikanska atomubåtar som ankrat i marinbasen Holy Loch.

Så rullar det på. Av undertexten att döma är de separatistiska skottarna lika snarstuckna som humorlösa. Mindervärdeskomplexet är lika omfattande som Låg- och Högländerna tillsammans... Förlåt för att ni tvingades lära er engelska, men ni kan ju ha gaeliskan som modersmål.

Bland Guardians alla låtsasursäkter saknar man nog bara en ursäkt för kollapsen i skotsk fotboll, men inser samtidigt att det djupare brittiska problemet nog är vad drottningen skall göra på sommaren om skilsmässan med Skottland blir ett faktum. Hennes privata residens Balmoral ligger ju i Högländerna.

Skottarna svarar förstås på denna krokodilgråt, men ett tips till moteld stod faktiskt att läsa i brittiska The Telegraph redan för två år sedan.Tidningen meddelade att engelsmännen historiskt sett invaderat nio av tio länder världen runt. Ofta har det just varit sjörövare och galningar som varit i farten.

Det borde ge skottarna argument för en frigörelse från sin så possessive granne. I Europa är det enligt Telegraphs källor endast Luxemburg och Sverige som undgått den brittiske imperialisten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.