Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare i år i år vann ja-sidan en jordskredsseger i en folkomröstning på Irland om liberalare abortlagar. Nu är det dags att folkomrösta om "föråldrade" skrivningar om kvinnans plats i hemmet i författningen. Arkivbild.

Irländsk folkomröstning om mossig författning

Mödrar uppmanas att hålla sig borta från arbetslivet för att kunna fullgöra sina husliga sysslor. Nej, det handlar inte om en 1800-talsroman utan om avsnitt i EU-landet Irlands författning. Nu vill regeringen att de "föråldrade" bestämmelserna ändras.

Därför kommer en folkomröstning för att få bort formuleringarna hållas i samband med presidentvalet som ska hållas senare i år, skriver Reuters.

Förslaget är det senaste i en rad för att uppgradera nationens socialt stockkonservativa författning från 1937.

Katolska kyrkan har haft stor makt i på Irland men dess inflytande har avtagit kraftigt på senare år. Exempelvis blev det ett ja till samkönade äktenskap i en folkomröstning 2015 och i maj i år vann ja-sidan en jordskredsseger i en folkomröstning om liberalare abortlagar.

"Plikterna i hemmet"

I författningen, som också innehåller en mängd referenser till olika kristna värderingar, står det exempelvis I en passage att genom sitt liv i hemmet "ger kvinnan ett stöd till det allmännas bästa som annars inte skulle kunna uppnås".

I en annan klausul uppmanas staten att sträva efter att "säkerställa att mödrar inte av ekonomiska skäl tvingas arbeta och på så vis negligera sina plikter i hemmet".

- Över 80 år efter att författningen formellt antogs står det klart att artikel 41.2 inte har någon plats i vår konstitution, sade justitieminister Charlie Flanagan i samband med att regeringen föreslog att de "föråldrade" passagerna ska kunna röstas bort.

Vana vid folkomröstningar

- Det underminerar dagens mål att uppnå verklig jämlikhet genom att säkerställa att kvinnor har reella val om vad de vill göra med sina liv, fortsatte han.

Irländarna har stor vana vid folkomröstningar. I förra månaden tillkännagavs planer på en folkomröstning om att få bort brottet hädelse från konstitutionen. Också den folkomröstningen ska hållas i samband med presidentvalet.