Iranier firade landslagets förlust – sköts ihjäl

Mehran Samak, 27, tutade med biltutan för att fira Irans förlust mot USA i fotbolls-VM. Då sköts han ihjäl av säkerhetsstyrkor, enligt människorättsgruppen Iran Human Rights.

ANNONS
|

Christian Pulisic gjorde matchens enda mål när USA besegrade Iran i fotbolls-VM, och med det var mästerskapet över för iranierna. I Bandar Azali, en stad vid Kaspiska havet nordväst om Teheran, firade 27-årige Mehran Samak genom att tuta med bilen på stadens gator.

Enligt den Oslobaserade människorättsgruppen Iran Human Rights, IHR, sköts han sedan ihjäl av säkerhetsstyrkor.

– Han sköts i huvudet av säkerhetsstyrkor efter landslagets förlust mot USA, skriver gruppen i ett uttalande, rapporterar The Guardian.

Många iranier har vägrat att stötta landslaget i ljuset av regimens hårda hantering av de landsomfattande protester som bröt ut efter att den kurdiska kvinnan Mahsa Amini dött efter att ha gripit av landets moralpolis. Iranska säkerhetsstyrkor har dödat minst 448 personer i sina försök att kväsa demonstranterna, enligt IHR.

ANNONS

Mittfältaren kände offret

Journalisten och exiliraniern Masih Alinejad lade upp videor på folkmassor som firade förlusten på Twitter och skrev: ”Iran är ett land där människor är mycket passionerade om fotboll. Nu är de ute på gatorna i Sanandaj och firar landslagets förlust mot USA. De vill inte att regeringen använder sport för att normalisera sin mördarregim.”

Det iranska landslaget uppmärksammades när de, i vad som tolkades som en tyst protest, inte sjöng med i nationalsången inför sin första match i gruppspelet. När Mehran Samaks död blev känd avslöjade landslagsmittfältaren Saeid Ezatolahi, som kommer från Bandar Anzali, att han kände Samak och la ut en bild från när de båda spelade i samma pojklag.

”Efter gårdagens bittra förlust sätter nyheten om din bortgång mitt hjärta i brand”, skriver han i inlägget. Han kommenterade inte omständigheterna kring dödsfallet, men skrev att ”någon dag kommer maskerna att falla och sanningen kommer att blottas”.

Saeid Ezatolahis känslosamma inlägg på Instagram.
Saeid Ezatolahis känslosamma inlägg på Instagram. Bild: Skärmavbild Instagram

Mehran Samak begravdes på onsdagen i Teheran.

LÄS MER:Rappar om Iran – nu riskerar han dödsstraff

LÄS MER:Två gripna iranska fotbollsspelare har släppts

LÄS MER:CNN: Iranska spelarnas familjer hotade

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS