Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

Iran varnar USA för att överge kärnavtal

Iran varnar för att landet är redo att återuppta anrikningen av uran i stor skala om USA drar sig ur kärnenergiavtalet från 2015. Även flera andra drastiska åtgärder övervägs, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

ANNONS
|

Zarif säger att Iran inte försöker skaffa en atombomb, men att Teherans "troliga" svar på om USA drar sig ur avtalet, skulle vara att återuppta produktionen av anrikat uran – en viktig ingrediens för att producera en bomb.

- USA har aldrig behövt frukta att Iran tillverkar en atombomb, men vi kommer att kraftigt återuppta vår kärnanrikning, säger Zarif, som befinner sig i New York för ett FN-möte om fredsinsatser.

ANNONS

Krav från Trump

Avtalet innebär att Iran ska reglera sitt kärnenergiprogram i utbyte mot att slippa sanktioner. USA:s president Donald Trump har ställt krav på att få till stånd ändringar i avtalet före den 12 maj, då han måste lämna besked till kongressen om huruvida han tänker förlänga avtalet som han länge har varit motståndare till.

Kärnavtalet kommer att vara en av nyckelfrågorna när Frankrikes president Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel besöker Washington under veckan som kommer. Zarif säger att de måste sätta press på Trump att hålla sig till avtalet om USA ska "behålla någon som helst trovärdighet i det internationella samfundet".

Han varnar också för att göra för stora eftergifter.

- Att blidka presidenten är ett hopplöst företag.

Kan lämna

De europeiska ledarna hoppas kunna övertala Trump att rädda avtalet mot att de i gengäld pressar Iran att ingå avtal om robottester och att minska sitt inflytande i Jemen, Syrien och Libanon. Men om USA överger avtalet är det inte troligt att Iran väljer att hålla fast vid det.

ANNONS

- Det är högst osannolikt. Det är viktigt för Iran att få fördelarna av avtalet och det finns inte en chans att Iran skulle ingå ett ensidigt avtal, säger Zarif.

TT-AFP

Fakta: Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen slöts efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet minskas Irans centrifuger för anrikning av uran med två tredjedelar. Dessutom öppnar Iran dörrarna till sina kärnteknikanläggningar, inklusive militära, för FN-inspektörer.

FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts. FN:s vapenembargo finns kvar under fem år efter att avtalet skrevs på.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år. I utbyte mot detta hävs de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran.

ANNONS