Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

Iran: USA:s kärnvapen hotar mänskligheten

USA planerar att utöka sin kärnvapenarsenal. Det strider mot icke-spridningsavtalet NPT, dundrar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Även Kina och Ryssland kritiserar det amerikanska beslutet.

"Den amerikanska kärnkraftsrevisionen återspeglar ett ökat beroende av kärnvapen i strid med #NPT, vilket för mänskligheten närmare förintelse", skriver Zarif på Twitter.

Den iranske utrikeministern skriver vidare att det är samma impulser som ligger bakom det här beslutet som Donald Trumps försök "att döda #JCPOA", det vill säga det kärnenergiavtal mellan Teheran och världsmakterna som den amerikanske presidenten vill omförhandla.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger sig vilja utöka sin kärnvapenkapacitet som ett sätt att avskräcka Ryssland från att använda sig av taktiska kärnvapen – vilket fått Moskva att beskriva det amerikanska beslutet provokativt och antiryskt.

Även Kinas ökade kärnvapenkapacitet nämns i rapporten, vilket rört upp känslor i Peking.

- VI hoppas att Förenta staterna kommer att överge sin kalla kriget-mentalitet, säger Ren Guoqiang, talesperson för Kinas försvarsdepartement.

Enligt Ren innehåller den amerikanska rapporten "vilda spekulationer" om Kinas kärnvapenambitioner. Landet har länge hävdat att det aldrig kommer att använda kärnvapen, om det inte själv utsätts för en atomvapenattack.