Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

Iran: USA:s kärnvapen hotar mänskligheten

USA planerar att utöka sin kärnvapenarsenal. Det strider mot icke-spridningsavtalet NPT, dundrar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Även Kina och Ryssland kritiserar det amerikanska beslutet.

ANNONS
|

"Den amerikanska kärnkraftsrevisionen återspeglar ett ökat beroende av kärnvapen i strid med #NPT, vilket för mänskligheten närmare förintelse", skriver Zarif på Twitter.

Den iranske utrikeministern skriver vidare att det är samma impulser som ligger bakom det här beslutet som Donald Trumps försök "att döda #JCPOA", det vill säga det kärnenergiavtal mellan Teheran och världsmakterna som den amerikanske presidenten vill omförhandla.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger sig vilja utöka sin kärnvapenkapacitet som ett sätt att avskräcka Ryssland från att använda sig av taktiska kärnvapen – vilket fått Moskva att beskriva det amerikanska beslutet provokativt och antiryskt.

ANNONS

- VI hoppas att Förenta staterna kommer att överge sin kalla kriget-mentalitet, säger Ren Guoqiang, talesperson för Kinas försvarsdepartement.

Enligt Ren innehåller den amerikanska rapporten "vilda spekulationer" om Kinas kärnvapenambitioner. Landet har länge hävdat att det aldrig kommer att använda kärnvapen, om det inte själv utsätts för en atomvapenattack.

TT-AFP

Fakta: Kärnvapen

Kärnvapen finns i två olika varianter, vätebomber och "vanliga" atombomber.

Enkelt uttryckt innebär en atombomb att man utlöser fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor. En vätebomb bygger på att fissionen i sin tur startar fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor.

Fission är också processen som utnyttjas i världens atomkraftverk, men då i kontrollerad form. Fusionen har mänskligheten ännu inte lyckats bemästra för energiproduktion.

USA har genomfört flest atomprov i världen, drygt 1000 under åren 1945–1992. Även Sovjetunionen och Frankrike utförde många hundra provsprängningar fram till 1990-talet.

Storbritannien och Kina är också erkända kärnvapenmakter sedan decennier tillbaka, medan Israel tros ha utvecklat sådana vapen i hemlighet.

Förutom Nordkorea utfördes de senaste officiellt erkända provsprängningarna i världen av de relativt nya atomvapenmakterna Indien och Pakistan 1998.

ANNONS