Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ali Shamkhani i Irans Högsta säkerhetsråd, här på en arkivbild ihop med brittiske tidigare utrikesministern Boris Johnson, avslöjar att Iran träffat talibanföreträdare för att försöka mäkla fred i Afghanistan.

Iran träffar talibaner i fredsmäkling

Iranska företrädare har träffat afghanska talibaner för att hjälpa till att dämpa konfliken i Afghanistan.

Det är iranska Högsta säkerhetsrådets sekreterare Ali Shamkhani som i Kabul avslöjat att samtalen ägt rum, rapporterar iranska nyhetsbyråer

- Den afghanska regeringen har informerats om vår kommunikation och våra samtal med talibanerna, och processen kommer att fortsätta, sade Shamkhani.

Han tillade att Iran "alltid har varit en av de viktigaste pelarna för stabilitet i regionen" och att samarbetet kommer att bidra till att minska "säkerhetsproblemen" i Afghanistan.

Det är första gången som samtal bekräftats mellan Teheranregimen och den väpnade afghanska rörelsen, konstaterar nyhetsbyrån Tasnims reporter. Var överläggningarna hållits avslöjades inte.

Förra veckan hölls olika överläggningar i Förenade Arabemiraten där såväl den afghanska regeringen som talibanerna hade representanter.

Krig mellan olika fraktioner har pågått i decennier i Afghanistan med stora förluster av människoliv.