Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif uppmanar USA att fullfölja sina egna förpliktelser enligt kärnenergiuppgörelsen. Arkivbild.

Iran till USA: Sköt era egna plikter

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif uppmanar USA att uppfylla sina egna förpliktelser gällande kärnenergiavtalet som slöts 2015 i stället för att framföra beskyllningar mot Iran.

I onsdags informerade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson kongressen om en förestående översyn av lättnaderna i sanktioner som Iran fick som en del av kärnenergiavtalet. USA vill pröva om lättnaderna överensstämmer med USA:s egna nationella säkerhetsintressen.

President Donald Trump upprepade kritiken mot Iran på torsdagen. Han sade att "Iran inte lever upp till andan i kärnenergiuppgörelsen".

Avtalet innebar att Irans kärnenergiprogram ska bantas i utbyte mot hävda internationella sanktioner. Trump har upprepade gånger kritiserat avtalet. När han i januari blev intervjuad av tidningarna Times of London och Bild kallade han avtalet "ett av de värsta som någonsin slutits". Men han gav inte besked om ifall han har för avsikt att omförhandla det.