Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under en regimtrogen demonstration på fredagen i huvudstaden Teheran skanderar deltagarna slagord mot den gångna veckans protester mot regimen.

Iran: Sverige fördömer våld men vill ha dialog

Sverige fördömer övervåld mot demonstranter, men vill ha fortsatt och nära dialog med Iran, är budskapet när FN:s säkerhetsråd håller krismöte efter den senaste tidens protester. Ryssland anklagar USA för att försöka utnyttja säkerhetsrådet för att underminera kärnavtalet med Iran.

- Vi fördömer det överdrivna användandet av våld och de beklagliga förlusterna av liv, säger Irina Schoulgin Nyoni, ambassadör vid den svenska FN-delegationen, i sitt anförande.

Samtidigt säger hon att Sveriges har förbehåll vad gäller formen och tidpunkten för mötet, och understryker vikten av dialog.

- Fortsatt och nära dialog med Iran är av yttersta vikt.

Diskussioner inom EU

Irina Schoulgin Nyoni betonar att frågan om människorättskränkningar i Iran måste hållas isär från frågan om avtalet om Irans kärnenergiprogram, som Sverige anser är viktig att fortsätta värna.

Sveriges försiktiga ton speglar tidigare uttalanden av utrikesminister Margot Wallström (S). Utrikesministern säger i en skriftlig kommentar till TT efter mötet att Sverige de senaste dagarna har fört intensiva diskussioner med säkerhetsrådets medlemmar och inom EU om hur Iranfrågan bäst ska hanteras.

"Särskilt viktigt har det varit att ha samma linje inom EU vad det gäller Iran."

"Inget säkerhetshot"

Även Frankrikes ambassadör François Delattre kritiserar i indirekta ordalag USA för att ha krävt FN-mötet, och säger att protesterna i Iran inte utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet.

- Vi måste vara på vår vakt mot alla försök att utnyttja krisen för personliga syften, vilket kan få helt motsatt effekt än den vi önskar, säger han, enligt Reuters.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley är desto mer kritisk mot Iran.

- Irans regering bör veta att världen ser på vad ni gör, säger hon.

Krismötet i FN hålls på begäran av USA. Ryssland hade inför mötet kritiserat USA för att ta upp frågan i säkerhetsrådet, och den kritiken upprepades av den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzija. Han anklagar USA för att försöka underminera kärnavtalet med Iran.

- Vi beklagar naturligtvis förlusten av liv till följd av demonstrationerna, som inte var så fredliga, Men låt Iran hantera sina egna problem, säger Nebenzija enligt Reuters.

Tågade för regimen

Tidigare under dagen demonstrerare tiotusentals människor för tredje dagen i rad till stöd för regimen, enligt den statliga televisionen i Iran.

Samtidigt rapporteras att sociala medier, som har använts för att sprida information kring protesterna mot regimen, helt eller delvis har blockerats.

Det finns över 47 miljoner användare av sociala medier i Iran, där Telegram och Instagram är de populäraste apparna, enligt CNN. Telegram är en meddelandetjänst som den ryske entreprenören Pavel Durov står bakom.

Sedan demonstrationerna mot ekonomiska svårigheter och regimen i allmänhet inleddes i förra veckan har ett 20-tal människor dödats och flera hundra personer gripits.

Iran har anklagat USA, Israel och Saudiarabien för att ligga bakom protesterna.