Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Iran svarar med egna sanktioner mot USA

USA:s regering straffar Iran för landets robotprogram och Iran svarar med att införa sanktioner mot USA. Beslutet kommer dagen efter att Trump-regeringen valt att inte riva upp Iranavtalet.

De nya sanktionerna mot Iran införs mot 18 individer, organisationer och företag som på olika sätt "stödjer olagliga iranska aktörer eller gränsöverskridande kriminalitet", skriver amerikanska finansdepartementet i ett uttalande.

På sanktionslistan finns bland annat de som hjälper den iranska militären eller revolutionsgardet att utveckla drönare och andra vapen, två organisationer som är inblandade i Irans robotprogram samt individer som USA anser ligga bakom stölder av amerikanska och andra västländers mjukvaruprogram, uppger finansdepartementet. Sanktionerna innebär att alla tillgångar som finns i USA fryses och att det blir förbjudet för amerikaner att göra affärer med dem.

Irans parlament svarade genom att rösta för att öronmärka ytterligare två miljarder kronor till robotprogrammet och lika mycket till den gren av revolutionsgardet som opererar utanför Iran.

Avtalet rivs inte upp

De nya ekonomiska sanktionerna har beslutats utanför ramen för Iranavtalet från 2015 och motiveras med att Iran utvecklar sin robotkapacitet och att landet bidrar till spänningar i regionen. USA har tidigare utryckt oro för Irans stöd för den syriska regimen, brott mot mänskliga rättigheter och fängslandet av amerikanska medborgare.

Iranavtalet går i korthet ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot lättnader i de straffåtgärder som stormakter i väst infört och som i flera fall fortfarande gäller. Under valrörelsen gjorde Trump hätska utspel mot avtalet.

President Trumps regering måste var tredje månad rapportera till kongressen om läget kring Iranuppgörelsen. På måndagen, för andra gången i rad, löd slutsatsen att avtalet rullar på. Eftersom Iran följer den process kring atomforskningen som stipuleras i den två år gamla uppgörelsen kan inte USA återinföra sanktioner. Samtidigt sade man att Iran bryter mot själva andan i avtalet.

Iran inför egna sanktioner

Iran fördömde på tisdagen de nya amerikanska ekonomiska sanktionerna. Statliga nyhetsbyrån Irna rapporterade att utrikesdepartementet fördömde "USA:s värdelösa handling att införa olagliga sanktioner."

Teheran svarar också med att införa nya sanktioner mot amerikanska personer och intressen "som har agerat mot det iranska folket och mot andra muslimer i regionen".