Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Denna bild från Irans atomenergiorganisation påstås visa en lastbil som i onsdags lämnade anläggningen i Natanz, lastad med uranhaltig gas för vidare anrikning vid anläggningen i Fordow. Bild: Irans atomenergiorganisation/AP/TT

Iran slänger ut inspektör från FN

Iran förlänger inte tillståndet för en inspektör från FN:s atomenergiorgan IAEA att vistas i landet. Inspektörer från IAEA granskar Irans kärntekniska program.

Kvinnan, som redan ska ha lämnat Iran, portades sedan hon vid en anläggning för anrikning av uran i Natanz, utlöste ett larm i entrén, enligt Irans atomenergiorganisation (AEIO). Det väckte farhågan att hon bar på en "misstänkt produkt" – oklart vilken – enligt AEIO.

Under natten till torsdagen återupptog Iran samtidigt urananrikning i den underjordiska ankläggningen i Fordow söder om huvudstaden Teheran. Det väckte oro i flera länder eftersom anrikning av uran i den aktuella anläggningen anses strida mot det avtal som Iran har undertecknat med en rad stormakter i syfte att förhindra att landet utvecklar kärnvapen.

Iran har meddelat att anrikningsgraden vid Fordowanläggningen om några dagar kommer att uppnå 4,5 procent. Enligt kärnenergiavtalet, som USA ensidigt lämnade i fjol, stipuleras att Iran tillåts anrika uran till en renhetsgrad på 3,67 procent.