Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Iran erkänner att de sköt ner det ukrainska passagerarplanet som kraschade i onsdags av misstag. Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för det iranska revolutionsgardets flygvapen tar på sig fullt ansvar för nedskjutningen. Bild: AP/TT
Iran erkänner att de sköt ner det ukrainska passagerarplanet som kraschade i onsdags av misstag. Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för det iranska revolutionsgardets flygvapen tar på sig fullt ansvar för nedskjutningen. Bild: AP/TT

Iran: Sköt ner kraschade planet av misstag

Irans militär uppger att de av misstag sköt ner det ukrainska passagerarplan som kraschade i onsdags. 176 personer dog i kraschen, varav 17 var hemmahörande i Sverige. Befälhavaren för revolutionsgardets flygvapen tar på sig fullt ansvar för det inträffade.
– Jag hade hellre dött än varit vittne till en sådan här olycka, säger Amir Ali Hajizadeh i en videoinspelning.

Efter att Iran tidigare förnekat att de skjutit ner planet bekräftades motsatsen i landets statliga tv-kanal tidigt under lördagsmorgonen. Det var den mänskliga faktorn som låg bakom misstaget att skjuta ner planet, som enligt Iran kom nära ett militärt område, uppger tv-kanalen.

Vidare sägs att ansvariga ska stå till svars för nedskjutningen.

På lördagen tog också befälhavaren för det iranska revolutionsgardets flygvapen, Amir Ali Hajizadeh, på sig fullt ansvar för nedskjutningen. Enligt honom misstogs det ukrainska passagerarplanet för en fientlig kryssningsrobot.

– Jag tar på mig det fulla ansvaret och kommer att underkasta mig vilket beslut som nu än fattas, säger Hajizadeh i ett tv-sänt uttalande, enligt AFP.

– Jag hade hellre dött än blivit vittne till en sådan här olycka.

Luftvärnsoperatör utpekad: "Hade tio sekunder på sig"

Den luftvärnsoperatör som avfyrade en kortdistansrobot mot flygplanet fattade beslutet på egen hand, på grund av störningar i kommunikationssystemet, enligt Hajizadeh.

Operatören trodde att flygplanet var en kryssningsrobot och lyckades inte få kontakt med det centrala luftvärnskommandot för avstämning.

– Han hade tio sekunder på sig att fatta beslut. Han kunde antingen besluta att öppna eld eller inte öppna eld och under de rådande omständigheterna fattade han ett felaktigt beslut, säger Hajizadeh, enligt AFP.

Befälhavaren säger att han informerade myndigheterna om nedskjutningen redan samma dag som den inträffade. Tidigare har Iran rakt av avfärdat uppgifter om att landet legat bakom kraschen och beskrev till en början anklagelserna som "psykologisk krigsföring".

Hajizadeh säger vidare att en begäran om en flygförbudszon i området hade utfärdats före nedskjutningen, men att denna av oklar anledning hade avfärdats.

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko har tidigare sagt att flygplanet följt sin normala rutt.

LÄS MER: Alireza, 18, kom aldrig hem till Orust – dog i flygkraschen

Irans utrikesminister skyller på USA

Irans president Hassan Rouhani skriver på Twitter att landet "djupt ångrar det katastrofala misstaget" och att utredningen kring "denna stora tragedi och oförlåtliga misstag" fortsätter.

Även utrikesminister Mohammad Javad Zarif bekräftade nyheten på Twitter, men skriver också att det i botten är USA:s fel att nedskjutningen inträffade.

"En sorgens dag. Preliminära slutsatser av den interna utredningen av våra beväpnade styrkor: Mänskliga faktorn vid en tid av kris orsakad av USA:s äventyrlighet ledde till en katastrof", skriver han och ber alla påverkade av flygolyckan om ursäkt.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, tycks samtidigt försöka distansera sig från de skiftande besked som resten av landets ledning gett kring kraschen. Så fort ayatollan fick information om att planet skjutits ned av misstag beordrade han att sanningen skulle fram, rapporterar den halvstatliga nyhetsbyrån Fars.

LÄS MER: Världsledare: Utred flygkraschen grundligt

Inträffade i spänt läge

Nedskjutningen skedde i ett läge där Irans militär var på helspänn efter att bara några timmar tidigare ha genomfört flera raketattacker mot amerikanska militärbaser i Irak, som svar på USA:s dödliga drönarattack mot den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani.

Enligt ett tidigare uttalande från Irans militär hade flygplanet också väckt misstankar eftersom det flugit nära en militärstrategiskt viktig plats. Även andra plan hade vid tidpunkten upptäckts i närheten av känsliga platser, enligt den iranska militären.

Irans militär uppger att ansvariga för nedskjutningen kommer att utredas av en militär rättsenhet. President Hassan Rouhani lovar också att familjerna till de omkomna kommer att kompenseras och att Iran kommer att se till att liknande misstag inte kan ske.

Planet, som sköts ner kort efter start, tillhörde Ukraine International Airlines och var på väg till Kiev. Under lördagsmorgonen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han kräver att Iran betalar skadestånd och straffar de ansvariga.

Sverige deltar i internationell stödgrupp

Under fredagskvällen höll Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne en presskonferens där han uppgav att Sverige tillsammans med Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan har bildat en internationell grupp som ska koordinera hjälpen till familjerna till offren från flygkraschen.

– Vår prioritet just nu är att hjälpa offrens familjer, sade Champagne och uppgav även att antalet döda kanadensare reviderats från 63 till 57.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare uppgett att regeringen kräver att händelsen utreds opartiskt och transparent. 17 av de omkomna var hemmahörande i Sverige.

"De var alla någons barn, klasskompis, vän eller kollega. Mina tankar är med de anhöriga", skriver utrikesministern på Twitter.

Utöver de svenska offren omkom 57 personer från Kanada, 82 från Iran, fyra från Afghanistan, tre från Tyskland, tre från Storbritannien och två personer från Ukraina. Även samtliga nio i besättningen, alla från Ukraina, omkom i kraschen.

LÄS MER: Jan Höglund: Bara öppenhet kan bringa klarhet

LÄS MER: Minst 170 döda efter flygplan störtat i Iran