Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ayatolla Ali Khamenei anklagar USA för att försöka underblåsa oroligheter och instabilitet i Iran. Arkivbild.

Iran söker sätt att klara sanktionerna

Iran försöker hitta sätt att motverka väntade amerikanska ekonomiska sanktioner, uppger den statliga nyhetsbyrån Irna. Samtidigt säger USA:s president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani att slutet är nära för Irans ledare.

Trumps beslut om att USA lämnar kärnenergiavtalet innebär att en del amerikanska sanktioner mot landet kommer att återupptas. Det har gjort att Irans valuta rial har tappat med upp till 40 procent.

Det svåra ekonomiska läget har lett till protester från bland annat iranska basarförsäljare som i vanliga fall är lojala med landets styre. Enligt landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei syftar amerikanska sanktioner till att vända iranier mot regeringen.

- Om USA kunde agera mot Iran skulle de inte behöva bilda koalitioner med ökända och reaktionära stater i regionen och be om deras hjälp för att underblåsa oroligheter och instabilitet, säger Khamenei i statlig tv.

Diskuterat åtgärder

Irans president Hassan Rohani har diskuterat åtgärder för att motverka effekterna av sanktionerna med andra ledande politiker.

"Flera hotscenarier mot den iranska ekonomin från den amerikanska regeringen har granskats och passande åtgärder har vidtagits för att förbereda oss för möjliga amerikanska sanktioner, och att förebygga deras negativa effekt", skriver Irna.

Bland annat skulle det handla om att försöka bli självförsörjande inom bränsleproduktion.

Regeringen och parlamentet har även inrättat ett utskott som ska hitta potentiella oljeköpare och möjliga sätt att få tillbaka inkomster efter att de amerikanska sanktionerna införts, enligt Fereydoun Hassanvand, chef för parlamentets energikommitté, uppger Irna.

USA har uppmanat sina allierade att sluta importera iransk olja från november.

"Diktatoriska ayatollor"

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani säger att Trump kommer att kväva Irans "diktatoriska ayatollor".

- Jag kan inte tala för presidenten, men det låter verkligen som att han inte tror att det finns stor chans till förändring i beteende om det inte blir en förändring när det gäller människor och filosofi.

- Vi är världens starkaste ekonomi... om vi stänger av er så kollapsar ni, säger han

Ayatolla Ali Khamenei säger att Trump kommer att misslyckas med försöken att vända folket mot landets styre.

"De försöker sätta ekonomisk press för att skilja nationen från systemet, men sex amerikanska presidenter före honom (Trump) har försökt och har gett upp", skriver Khamenei på sin sajt.

Enligt Giuliani borde Europa "skämmas".

- Alla som tror att ayatollorna är hederliga människor är dårar. De är skurkar och det är vad Europa gagnar... mördare och stöd till terrorism. I stället för att ta möjligheten att få dem på fall stannar de kvar och stöttar dem, säger Giuliani.