Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rex Tillerson hälsas välkommen av Federica Mogherini i Bryssel på tisdagen.

Iran och Nordkorea när EU mötte Tillerson

EU och USA är både eniga och oeniga om sakfrågor – men betonar ändå vikten av en fortsatt nära relation. Nordkorea, Iran och Mellanöstern stod i centrum när USA:s utrikesminister träffade sina europeiska kollegor i Bryssel.

- Vi påpekade alla hur viktig den här transatlantiska länken är, hur vi värderar den. Den gör våra länder säkrare, det är sådant som skapar jobb och den driver ekonomisk tillväxt också i våra länder. Så vi behöver det här samarbetet, säger utrikesminister Margot Wallström (S) efter tisdagens EU-träff med Rex Tillerson.

- Sedan är ju vi också överens om att vi är oense om en rad frågor, naturligtvis.

Eget möte

USA:s utrikesminister sägs visserligen vara på väg ut – möjligen snart ersatt av CIA-chefen Mike Pompeo. Men det märktes inte i Bryssel.

- Så länge han är utrikesminister så är det ju honom som vi ska ha kontakter med. Och hittills har vi uppskattat de kontakterna. Vi har kunnat prata om sakfrågor och han har varit insatt och engagerad. Det är min erfarenhet, säger Wallström, som själv laddar för en egen tête-à-tête med Tillerson när de båda möts igen i Wien på torsdag.

Då som nu står exempelvis läget i Nordkorea på agendan.

- Det är klart att det är viktigt, både för att vi har haft ett skyddsmaktsuppdrag för USA i Nordkorea men också för att vi redan har en bra dialog om de frågorna, säger Wallström.

"Kan inte ignoreras"

Även tisdagens diskussioner handlade mycket om just Nordkorea, men även Iran.

Enligt Tillerson gör båda parter sitt till för att Iran ska uppfylla det avtal om landets kärnkraftsprogram som slöts häromåret, men som USA:s nya ledning flera gånger uttalat sig kritiskt till. Utrikesministern betonar ändå att Washington inte är förtjusta i beteendet i Teheran.

- Vi måste konstatera att Iran genomför en rad andra destabiliserande åtgärder i regionen. De här frågorna kan inte ignoreras och lämnas utan svar och vi kommer att fortsätta att se till att Iran förstår att det här inte är acceptabelt, säger Tillerson i Bryssel.