Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans utrikesminister Javad Zarif. Arkivbild.

Iran och Israel i bråk om kärnvapen

Irans utrikesminister Javad Zarif avfärdar anklagelser från Israel om att landet håller sig med ett hemligt lager av kärnenergiutrustning och radioaktivt material. Zarif beskriver anklagelserna som en dimridå från Israel.

"Ingen konstuppvisning kommer någonsin att kunna dölja att Israel är den enda regim i vår region som har ett hemligt och icke deklarerat kärnvapenprogram. Dags för Israel att erkänna och öppna upp sitt olagliga kärnvapenprogram för internationella observatörer", skriver utrikesministern på Twitter.

Bakgrunden är att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under sitt tal i FN:s generalförsamling tidigare i veckan uppmanade till nya sanktioner mot Iran. Netanyahu hävdade i talet att Israel avslöjat ett "hemligt kärnenergilager där omfattande mängder av utrustning och material från Irans hemliga kärnvapenprogram förvaras", och visade upp satellitbilder på den påstådda lagerbyggnaden.

USA:s president Donald Trump drog i våras ut USA ur det internationella kärnenergiavtal med Iran som slöts 2015 och har därefter återinfört sanktioner mot landet. Enligt avtalet ska Iran begränsa sitt atomenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader. De europeiska länder som är en del av avtalet har stannat kvar och försöker rädda det.