Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanska fartyg stationeras i Persiska viken. Här är de på väg genom Suezkanalen i Egypten den 9 maj.

Iran "når enkelt" amerikanska fartyg

Iran säger sig vara förberett på en våldsam upptrappning – och understryker att amerikanska fartyg är inom räckhåll för iranska robotar. Samtidigt efterlyser man mer, konkret stöd från länderna som står fast vid kärnavtalet.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif varnar för att ökade spänningar mellan länderna kan leda till en "farlig situation". Det iranska revolutionsgardet har dock inga planer på att ge vika.

- Även våra kortdistansrobotar kan enkelt nå (amerikanska) krigsfartyg i Persiska viken, säger Mohammad Saleh Jokar vid revolutionsgardet enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Om "fienden felkalkylerar och begår ett strategiskt misstag" kommer den att mötas av ett svar som kommer göra att den ångrar sig, säger arméns ledare generalmajor Abdolrahim Mousavi enligt nyhetsbyrån Mehr.

Dubbla signaler

Från Vita huset kommer blandade signaler. Samtidigt som Donald Trump säger att han inte vill se ett krig mot Iran har hans nationella säkerhetsrådgivare John Bolton skärpt tonläget mot landet.

Trump anklagar amerikanska medier för att rapportera falsarier om Iransituationen. Samtidigt hävdar presidenten att förvirringen mycket väl kan gynna USA.

"Åtminstone vet inte Iran vad de ska tänka, vilket mycket väl kan vara en bra sak just nu", skriver han på Twitter.

Med hänvisning till ett förhöjt hot från Iran har USA valt att öka sin militära närvaro i regionen och man fortsätter samtidigt att sätta ekonomisk press på landet för att omförhandla det kärnvapenavtal från 2015 som Donald Trump beslutade att lämna förra året.

"Skydda avtalet"

Kina motsätter sig de ensidiga sanktionerna och säger att de stöttar Irans försök att skydda sina intressen.

Mohammad Javad Zarif uppmanar de andra länderna i avtalet att vidta konkreta åtgärder för att skydda kärnvapenavtalet.

- Hittills har det internationella samfundet mest kommit med uttalanden snarare än att skrida till handling, säger Zarif.

I torsdags kom rapporter om att ett tankfartyg med iransk olja nått en kinesisk hamn i närheten av staden Zhoushan. USA låter meddela att man inte tänker gå med på att någon trotsar deras sanktioner. En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till Reuters att landet kommer att vidta åtgärder om nödvändigt.