Irans utrikesminister Javad Zarif kallade mötet en "Iranfientlig cirkus" på Twitter i veckan och påminde om hur Iran tog emot hundratusentals polska flyktingar under andra världskriget. Arikvbild.

Iran kallar upp polsk diplomat i USA-protest

Irans utrikesdepartement har kallat upp Polens chargé d'affaires. Den statliga nyhetsbyrån IRNA skriver att det är för att protestera mot det toppmöte om Mellanöstern som USA bjudit in till och som ska hållas i Polen.

"Detta är en fientlig handling av USA mot Iran. Vi förväntar oss att Polen inte går med på att USA håller mötet", skriver Bahram Ghasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement i ett uttalande.

Det var förra veckan som USA:s utrikesminister Mike Pompeo meddelade att landet bjuder in till toppmötet i mitten av februari. Enigt Pompeo ska mötet fokusera på stabilitet och fred i Mellanöstern, samt "säkerställa att Iran inte har en destabiliserande påverkan".

Polens representant i Iran sade då att mötet inte är Iranfientligt och att Polen inte står bakom USA:s senaste uttalanden om landet. Men det var inte tillräckligt för Irans regering, som skulle tvingas till vedergällning om Polen inte ger med sig, säger en tjänsteman till AFP.