Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals människor sörjde på gatorna i Ahvaz under massbegravningen av människorna som dödades i det blodiga attentatet.

Iran: Jihadister bakom blodigt attentat

Iran pekar ut jihadistiska separatister som ansvariga för den blodiga attacken i Ahvaz i helgen. Den arabisknationalistiska grupp som tidigare påstods ligga bakom dådet hävdar nu att den inte är inblandad i attentatet.

"De fem medlemmarna i en terroriststyrka med koppling till jihadistiska separatistgrupper som stöds av reaktionära arabländer har identifierats", skriver Irans inrikesdepartement på sin webbsida enligt nyhetsbyrån AFP.

Minst 25 personer dödades, varav tolv tillhörde elitstyrkan Revolutionsgardet, när angriparna sköt urskillningslöst mot publik och officiella gäster i helgen som samlats för att titta på en militärparad i Ahvaz i sydvästra Iran. Ytterligare 50–60 personer skadades.

"Utländska finansiärer"

Enligt den iranska underrättelsetjänsten har 22 personer gripits efter dådet.

Iran har anklagat USA, Israel och länder i Mellanöstern för attacken.

"Utländska finansiärer och anhängare av det här terrordådet har också identifierats. Mer information kommer att ges i sinom tid", skriver inrikesdepartementet.

Terrorrörelsen IS påstod sig tidigt ligga bakom händelsen. En video där flera av de påstådda angriparna pratar har också släppts av jihadisternas propagandaorgan Amaq. Men videons eventuella äkthet har inte verifierats.

Danmark i fokus

En iranier i Danmark, som påstår sig företräda en gren av den arabisknationalistiska separatistgruppen Ahvaz nationella motstånd (ANM), hävdade kort därefter gruppen låg bakom dådet. Beskedet kom via en saudiskfinansierad iransk tv-kanal baserad i Storbritannien.

Men nu hävdar ANM:s politiska gren i ett uttalande på vad som sägs vara deras officiella hemsida att de inte har någonting med saken att göra. De påstår också att den danske mannen uteslutits ur rörelsen för flera år sedan och att han sprider falsk information.

Tar avstånd

En företrädare för en av ANM:s grenar har också i en debatt i den brittiskbaserade tv-kanalen tagit avstånd från dådet, enligt Irankännaren Rouzbeh Parsi som är knuten till Utrikespolitiska institutet.

- Det finns de som har uttryckt att den här gruppen inte har kapacitet att utföra ett sådant här attentat, säger Parsi till TT.

Inga konkreta bevis för vilken grupp som ligger bakom har presenterats. Och Parsi säger att det finns olika intressen i Teheran om vilka grupper eller parter som ansvaret ska läggas på.

- Men generellt sett skulle jag vilja säga att en organisation som IS skulle ha kapaciteten att göra någonting sådant här, snarare än en liten amatörgrupp.