Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På torsdagen kom uppgifter om att det ukrainska plan som störtade utanför Teheran på onsdagen kan ha skjutits ned av Iran. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT
På torsdagen kom uppgifter om att det ukrainska plan som störtade utanför Teheran på onsdagen kan ha skjutits ned av Iran. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Iran: Flygplanet träffades inte av en robot

Iran tillbakavisar än en gång uppgifterna om att det ukrainska planet som kraschade utanför Irans huvudstad Teheran i onsdags skulle ha träffats av en iransk luftvärnsrobot. Under torsdagskvällen sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att det finns information som tyder på att en sådan orsakat kraschen.

– En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot, säger landets chef för trafikflyg, Ali Abedzadeh, rapporterar AFP.

Han säger att uttalanden som görs innan uppgifter hämtats från de svarta lådorna inte kan vara expertutlåtanden.

Lådorna uppges vara intakta och ska öppnas i dag enligt den statliga nyhetsbyrån Irna, som inte rapporterar vem som ska undersöka dem.

– Vi föredrar att ladda ned de svarta lådorna i Iran. Men om vi ser att vi inte kan göra det på grund av att de är skadade kommer vi att söka hjälp, säger Ali Abedzadeh vid en presskonferens.

Det beräknas ta en till två månader att få ut information från de svarta lådorna. Hela utredningen kan ta ett eller två år.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vill inte kommentera uppgifterna om nedskjutning innan det står klart om de stämmer eller inte. I går sade hon i ett samtal med sin iranske kollega att Sverige vill bistå med en expert i haveriutredningen.

– Vi kräver full insyn, säger hon till TT.

Linde uppger att såvitt hon känner till har Sverige inga egna uppgifter som pekar på att planet skjutits ned.

Utrikesministern deltar i dag i ett möte med EU:s utrikesministrar där Irankonflikten ska behandlas. Hon kommer då att föreslå att EU utser ett sändebud för hela Gulfområdet, inklusive Iran, och att EU öppnar en representation, motsvarande ambassad, i Iran.

Arbeta nära Ukraina

Statsminister Stefan Löfven (S) har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av uppgifterna som Trudeau gick ut med på torsdagskvällen.

"Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Vi kom överens om att hålla nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder", skriver Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Chefen för Ukrainas säkerhetsråd Oleksiy Danilov säger att landet samarbetar med alla länder som är inblandade för att ta reda på vad som hänt.

– Det finns sju olika versioner och vi kan för närvarande inte prioritera någon av dem, säger han i en intervju med TV4.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau blev förste västledare att gå ut med uppgiften om att underrättelseuppgifter tyder på att en iransk luftvärnsrobot träffade planet och orsakade kraschen.

– Detta kan mycket väl ha varit oavsiktligt, sade han vid en presskonferens på torsdagskvällen.

Flera länder deltar

Alla 176 människor ombord omkom i kraschen. 63 av dem kom från Kanada.

Kanadas transportmyndighet (TSB) har accepterat en inbjudan från Iran att skicka företrädare till kraschplatsen, men Iran kommer inte att tillåta att landet deltar aktivt i utredningen, rapporterar CBC.

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB kommer att vara med i utredningen av kraschen efter att ha fått en formell inbjudan från Iran.

Amerikanska myndigheter har enligt internationella regler rätt att delta i utredningen eftersom Boeing-planet designats och byggts i USA. Boeing har tidigare bjudits in att delta i utredningen.

Även den franska haverimyndigheten BEA kommer att delta i utredningen, rapporterar Reuters.

– Iran har informerat oss om händelsen och vi har utsett en representant till säkerhetsutredningen, säger en talesperson.

Frankrike är ett av länderna där planets motorer har byggts.

Minnesstunder i Kanada

Iran uppmanar Kanada att dela den information landet har fått om kraschen efter Trudeaus uttalande.

– Vi uppmanar den kanadensiska premiärministern och andra regeringar som har information om kraschen att ge den till Irans utredningskommitté, säger utrikesdepartementets talesperson Abbas Mousavi efter Trudeaus uttalande, enligt Irna.

Hundratals människor samlades i Toronto på torsdagskvällen för att minnas de som förolyckats i flygkraschen.

– Någon måste ge oss svar om varför det här hände. Det var oskyldiga människor som dog, säger Yasmin Roshan, en av deltagarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I hela landet finns runt 210 000 kanadensare med iransk bakgrund enligt statistik från 2016.

Minnesstunder hölls även i Montreal och i huvudstaden Ottawa, där Justin Trudeau lade ned en krans vid en ceremoni för offren.