Iran avrättar en person var sjätte timme

Iran avrättar allt fler personer. Enligt en rapport från människorättsorganisationen Iran Human Rights har en person avrättats var sjätte timme de senaste tio dagarna.
Dessutom har två personer hängts för att ha begått hädelse, något som är väldigt ovanligt att avrättas för.

ANNONS
|

Under de senaste tio dagarna har 42 personer avrättats i Iran. Enligt en rapport från den Norge-baserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) har det skett i en takt där ungefär en person avrättats var sjätte timme, rapporterar The Telegraph.

Över hälften av dessa ska ha varit balucher, ett minoritetsfolk som lever i området, och de flesta av avrättningarna ska ha haft kopplingar till droganklagelser.

– Syftet med avrättningarna är att skapa en rädsla i samhället, inte att bekämpa brottslighet, säger Iran Human Rights grundare Mahmood Amiry-Moghaddam, till First Post.

– Den islamiska republiken har avrättat en person var sjätte timme under de senaste tio dagarna medan det internationella samfundet har varit tyst.

ANNONS

Bara i år har minst 203 personer avrättats, vilket motsvarar över tio personer varje vecka. Organisationen IHR menar även att endast två av dessa har blivit officiellt tillkännagivna.

Mahmood Amiry-Moghaddam är grundaren av den Norge-baserade människorättsgruppen Iran Human Rights.
Mahmood Amiry-Moghaddam är grundaren av den Norge-baserade människorättsgruppen Iran Human Rights. Bild: Javad Parsa / NTB

Två män avrättade för hädelse

På måndagen kom även uppgifter om att två män hängts för att ha brutit mot landets blasfemilagar. Männen anklagades för att ha varit aktiva i en Telegram-kanal som kallats för ”Kritik av det övernaturliga och religion”, rapporterar AP.

Enligt den iranska nyhetsbyrån Mizan uppges de två männen ha förolämpat den islamska profeten Muhammad och även ha uppmuntrat ateism. Nyhetsbyrån anklagar även dem för att ha bränt en koran, men det är oklart huruvida männen faktiskt gjort det eller om sådana bilder delats i Telegram-kanalen.

De två männen greps redan i maj 2020 och har suttit fängslade sedan dess. Enligt den amerikanska kommissionen för internationell religiös frihet ska de båda ha suttit isolerade under längre perioder och inte kunnat få någon kontakt med sina familjer.

Men det är ovanligt att personer avrättas för blasfemi. Enligt AP är det oklart när en sådan avrättning utfördes senast.

IHR-grundaren Mahmood Amiry-Moghaddam har fördömt avrättningarna.

– Det internationella samfundet måste visa med en reaktion att det är oacceptabelt att avrättas för att man uttrycker en åsikt, säger han enligt AP.

ANNONS

– Det internationella samfundets vägran att ge en beslutsam reaktion ger ett grönt ljus för den iranska regeringen och alla deras likasinnade runt om i världen.

Under 2022 genomfördes som allra minst 582 avrättningar i Iran, enligt den IHR och Frankrikebaserade ECPM.

Det är en stor ökning från de 333 avrättningar som utfördes år 2021, och är även det högsta antalet i landet sedan 2015.

LÄS MER:Många fler avrättas i Iran

LÄS MER:Iran skickar stora mängder ammunition till Ryssland

LÄS MER:Iran installerar kameror på offentliga platser för att identifiera kvinnor

LÄS MER:EU fördömer avrättning av svenskiranier

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS