Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Iran öppnar för avtal även utan USA

Pressen ökar på USA:s president Donald Trump att inte överge det globala kärnenergiavtalet med Iran. Samtidigt öppnar Iran för möjligheterna att bibehålla avtalet även utan USA:s medverkan. Trumps besked kommer på tisdagen.

ANNONS
|

Iran har förberett sig för "alla möjliga utfall", inklusive ett avtal utan USA, säger landets president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal på måndagen. Trump har varit mycket kritisk till avtalet, som han menar har "fruktansvärda brister".

Överenskommelsen, som förhandlades fram 2015, stöds fortfarande av övriga länder som skrivit på – Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina. Avtalet, som innebär sanktionslättnader för regimen i Teheran i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik, stöds även av EU och FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, som också har i uppdrag att övervaka att Iran följer avtalet.

På måndagskvällen meddelade Trump via Twitter att han på tisdagen ger besked om USA fortsätter stödja avtalet eller inte. Beslutet väntas klockan 20 svensk tid.

ANNONS

Avtal utan USA

Men det är inte säkert att avtalet faller även om USA drar sig ur. I sitt tal meddelar Rohani att Iran inte blir först att bryta överenskommelsen.

– Vi är inte oroade över USA:s beslut. Om vi kan få vad vi vill ha i ett avtal utan USA kommer Iran att fortsätta följa avtalet. Om inte, så kommer Teheran att gå sin egen väg, säger han.

Samtidigt var han tydlig med att Iran inte kommer att gå med på att förhandla om avtalet eller diskutera landets roll i regionen.

– Om de vill försäkra sig om att vi inte är ute efter kärnvapen har vi upprepade gånger sagt att vi inte är det. Men om de vill försvaga Iran i regionen och globalt kommer Iran att göra kraftigt motstånd, säger Rohani.

Övertalningsförsök

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson är den senaste att försöka övertala Trump att inte överge avtalet.

Det är inte perfekt, men det finns i dag inget bättre alternativ, skriver Johnson i en debattartikel publicerad i The New York Times, inför ett möte med amerikanska regeringsföreträdare i Washington.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron försökte övertala Trump att stödja avtalet under sitt besök i Washington i slutet på april. Men Macron erkände också efter sitt besök att han inte trodde att han hade lyckats med den saken.

ANNONS

Det verkar nu som att de flesta tror att Trump kommer lämna avtalet. Tysklands och Frankrikes utrikesministrar upprepar samtidigt sitt stöd för överenskommelsen – med eller utan USA.

– Vi är fast beslutna att rädda det här avtalet, eftersom det förhindrar spridningen av kärnvapen och hindrar Iran från att skaffa kärnvapen, säger den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian vid ett besök i Berlin.

Fakta: Iranavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, JCPOA, slöts efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet — som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran — får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning. Dessutom öppnar Iran dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer. FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

USA:s president måste försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortsätta att gälla. Donald Trump har sagt till europeiska länder att de måste "fixa de fruktansvärda bristerna i Iranavtalet". Annars kommer USA vägra att förlänga sanktionslättnaderna som Iran får i utbyte, vilket äventyrar hela avtalet.

Källor: Reuters och AFP

ANNONS