Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari har hamnat i blåsväder sedan svenska medier rapporterat om hans dubbla medborgarskap. Bild: Hadi Mizban
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari har hamnat i blåsväder sedan svenska medier rapporterat om hans dubbla medborgarskap. Bild: Hadi Mizban

Iraks försvarsminister hotar att stämma svenska medier

Flera svenska medier har rapporterat om att Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i en förort till Stockholm. Enligt uppgifter till Expressen misstänks han för grovt bidragsfusk i Sverige. Nu hotar ministern att stämma de svenska och arabiska medier som publicerat uppgifterna.

De senaste dagarna har den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari uppmärksammats i flera svenska medier. En ursprunglig publicering på sajten Nyheter Idag avslöjade att försvarsministern är svensk medborgare och folkbokförd i en förort till Stockholm.

LÄS MER: Iraks försvarsminister skriven i Sverige

Utreds för bidragsfusk

Enligt Expressen utreds al-Shammari och en närstående dessutom för bidragsfusk i Sverige. Enligt uppgifter till tidningen ska de ha mottagit bidrag från Försäkringskassan trots att de inte har bott i Sverige på flera år. Anmälan ska ha gjorts för två veckor sedan.

al-Shammari invandrade till Sverige 2011, och har tidigare uppgett att han innan dess varit militärofficer och general i Irak under Saddam Husseins regim. 2015 beviljades han svenskt medborgarskap, skriver tidningen.

LÄS MER: Demonstranter i Bagdad ihjälskjutna

Har anlitat svensk advokat

Via sin Facebooksida har det irakiska försvarsdepartementet nu skickat ett pressmeddelande till svenska medier och webbplatser som publicerat uppgifterna. Där står bland annat:

”Vi bekräftar att ministern nu har utsett en svensk advokat med sina medhjälpare för att stämma de svenska och arabiska tidningarna och webbplatserna som publicerade dessa falska uppgifter”.

Hundratals demonstranter har dödats i de omfattande protester som har skakat Irak den senaste tiden och försvarsministern har kritiserats för sin roll i våldsamheterna. "Billiga försök att diskreditera ministern", kallas detta för i Facebook-inlägget.

I den arabiskspråkiga texten på Facebook framgår det dock inte exakt vilka påstått oriktiga uppgifter den svenska juristen ska titta närmare på

TV4-nyheterna uppger att veckans publiceringar kring al-Shammari har väckt reaktioner i Irak. Det är tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, dock inte för personer på högt uppsatta poster enligt landets konstitution.

LÄS MER: En död, nästan 100 skadade i Bagdadprotester

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.