Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 17 mars

Kriget i Ukraina är nu inne på sitt tjugoandra dygn. Enligt president Zelenskyj bör Ryssland klassas som en terrorstat, samtidigt som flera medlemsländer i FN:s säkerhetsråd kallar till ett nytt krismöte möte under torsdagen. Detta har hänt, den 17 mars.

ANNONS
|
  • 103 barn har dödats sedan konflikten startade. Det säger Ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i en Facebook-video som lades upp på onsdagen, enligt amerikanska CNN.
  • Tidigare under dagen rapporterades det i flera medier, däribland GP, att Melitopols kidnappade borgmästare Ivan Fedorov hade blivit frisläppt. Framemot natten skriver Sky news, med hänvisning till ukrainska nyhetsbyrån Interfax, att borgmästaren hade släppts fri i utbyte mot nio ryska krigsfångar.
  • USA, Storbritannien, Albanien, Norge, Frankrike och Irland lämnade under onsdagen in en gemensam ansökan om ett nytt krismöte i FN:s säkerhetsråd, rapporterar The Guardian. Mötet föreslås hållas under torsdagen, i vilket man vill diskutera den snabbt försämrade humanitära situationen i Ukraina.
  • "Världen måste till slut officiellt erkänna att Ryssland har blivit en terrorstat", sade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i sitt nattliga tal. Dessförinnan hade han pratat om de ryska truppernas förluster hittills, och påstått att dödssiffrorna redan överstiger de Ryssland led av i krigen i Afghanistan och Tjetjenien. Det påståendet har dock varken bekräftats från ryskt eller oberoende håll.
  • Enligt uppgifter till CNN kommer USA skicka Switchblade-drönare till Ukraina, som en del av det förnyade biståndspaket president Joe Biden presenterade under gårdagen. "Kamikazedrönarna", som de annars kallas, är bestyckade med explosiv ammunition och förstör sina mål genom att krascha in i dem.
  • Under onsdagen kom nyheten om att Ryssland riskerade statsbankrutt om landet inte betalade en ränteskuld på drygt en miljard svenska kronor. Nu uppger den ryska finansministern att man har lagt en betalningsorder på beloppet.
  • Det brittiska försvarsdepartementet uppger att den ”ryska invasionen av Ukraina avstannat på alla fronter”. Försvarsdepartementet skriver också att de ryska styrkorna endast gjort ”minimala” framsteg på land, till havs och i luften och att de ”fortsätter att lida stora förluster”.
  • Under onsdagen bombades en teater i Mariupol där flera hundra människor uppges ha sökt skydd. Under torsdagen kom dock uppgifter om att skyddsrummet i teatern ska vara intakt och arbetet med att försöka evakuera överlevande ska nu inledas. Vid 13-tiden uppgavs 130 personer ha evakuerats från rasmassorna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS