Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 12 mars

Kriget i Ukraina är nu inne på sitt sjuttonde dygn. WHO varnar för en ökad smittspridning till följd av invasionen, staden Mykolajiv i södra Ukraina har attackerats och under natten inkommer uppgifter om flera explosioner i huvudstaden Kiev. Detta har hänt den 12 mars.

ANNONS
|
  • Sent på lördagskvällen varnade Tjänstemän från Världshälsoorganisationen WHO att antalet fall av covid-19 väntas öka till följd av invasionen, rapporterar CNN. De konstaterade också att WHO samarbetar med länder som tar emot flyktingar och att de kommer att säkerställa att vaccinationer och tester kan fortsätta. I Ukraina är det uppskattningsvis 34 procent som har vaccinerat sig och i Moldavien är det omkring 29 procent, enligt data från Our World in Data.
  • Tidigare i veckan försvann strömmen från Tjernobyl efter strider runtom den nedlagda anläggningen. Den ukrainska tillsynsmyndigheten för kärnkraften meddelade att tekniker har börjat reparera en sektion som skadades, skriver atomenergiorganet IAEA i ett uttalande. Det har dock inte gått att återställa strömmen än.
  • Den tyska storbanken Deutsche bank har tidigare fått kritik från investerare och politiker för sin fortsatta verksamhet i Ryssland. De har tidigare sagt att de behöver stödja multinationella företag – men nu har de beslutat om att avveckla sin verksamhet i Ryssland, rapporterar Reuters.
  • Det inkommer uppgifter om att den södra staden Mykolajiv i Ukraina har attackerats på fredagskvällen, och enligt The New York Times skadades bland annat ett cancersjukhus. Utöver det ska ett shoppingcenter, ett kafé och ett bostadshus också träffats av artilleribeskjutningar.
  • Under natten inkommer det också uppgifter om att flera explosioner har hörts i Kiev. Det rapporterar bland annat CNN som hänvisar till sin utrikeskorrespondent som befinner sig på plats. Hon berättade att det växer fram en oro om att avsikten är att omringa, svälta och bombardera staden, och i slutändan försöka störta Zelenskyjs regering. Fox News utrikeskorrespondent uppger att flyglarmen också har ljudit i Kiev.
  • På lördagen väntas man göra ytterligare ett försök att evakuera människor från hamnstaden Mariupol, enligt Iryna Vereshchuk, Ukrainas vice premiärminister. Hon berättade att artilleribeskjutningar tidigare under veckan har förhindrat evakueringen.
  • Under natten och på lördagsmorgonen har flyglarmen hörts i 15 ukrainska regioner, rapporterar BBC News.
  • Enligt The Guardian uppges ryska trupper röra sig allt närmare Kiev. En stor del av trupperna ska nu befinna sig bara 25 km från stadens centrum. Som källa anger de Storbritanniens försvarsministerium.
  • Under lördagen har det varit stora protester mot Rysslands bortföring av borgmästaren Ivan Fedorov. Flera hundra personer tog sig till stadshuset i Melitopol i sydöstra Ukraina för att protestera.
  • Ryssland varnar återigen Sverige för att ansluta sig till Nato.
  • Omkring 1 300 ukrainska soldater har dödats sedan Putin inledde sitt anfallskrig, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, uppger TT.
  • På lördag har sammanlagt 13 000 ukrainare kunnat evakueras från landet via så kallade humanitära korridorer, rapporterar Reuters. Det beräknas vara dubbelt så många som kunde evakueras på fredagen. Men för invånarna i hamnstaden Mariupol är situationen oförändrad.
  • Den ideella organisationen Amnesty skriver på sin hemsida att Ryssland blockerar den ryskspråkiga hemsidan. Marie Struthers, chef för organisationen i östra Europa och Centralasien, uppger att blockeringen är ett tecken på att ”Kreml inte klarar av sanningen om de hemskheter som Ryssland har släppt ut i Ukraina”.
  • På fredagen kidnappades den ukrainska borgmästaren i Melitopol, enligt flera internationella medier. På sen lördagskväll uppger regionen Zaporizjzja att man har tillsatt en ny borgmästare i staden.
ANNONS