Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Helikoptrar har arbetat sedan gårdagen med att bekämpa bränderna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Invånarna i Sokndal kan återvända hem

Den omfattande skogsbranden i Sokndal i Norge är nu under kontroll, och de som tidigare evakuerats får nu återvända till sina hem. Många fick lämna husen hastigt när branden bröt ut.

På onsdagseftermiddagen beslutades att samtliga evakuerade kunde börja flytta hem igen, efter att branden var under kontroll på förmiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi är ganska trygga med att det är rätt att de får flytta tillbaka på en gång, säger insatsledaren Torleif Paulsen från Sørvest polisdistrikt vid en presskonferens.

Det ryker fortfarande i många buskar och träd, och släckningsarbetet väntas fortsätta en längre tid.

- Vi kommer säkert att hålla på fram till helgen, med samma manskap som nu, säger Paulsen.

Skadorna på byggnader blev begränsad – endast en stuga och ett båthus har drabbats.

- Som helhet är det i stort sett bara skog och mark som härjats.

Lättnad och glädje

Glädjescener utspelades när de boende i området kunde konstatera att deras hem klarat sig. Therese Nodland har under hela natten svävat i ovisshet om vad som hänt hennes hus men på onsdagen kunde hon lättad andas ut.

- Jag tänkte 'yes, det gick bra', säger hon till NTB.

Kari Midtbø Bakke berättar att hon fick ett sms på tisdagen om att hennes hus tillhörde dem som skulle utrymmas, och att hon skulle anmäla sig hos kommunen.

- Men jag är gammal och har upplevt så mycket att jag tog det lugnt. Jag tog med min ipad och telefonen, och sedan gick jag.

Stor insats

Totalt har det brunnit på över 7 000 platser. 150 brandmän, hemvärn, frivilliga och sex helikoptrar har deltagit i släckningen. Brandorsaken är inte känd, men polisen tror sig veta i vilket område branden startat. Ortens skola har hållit stängt i dag till följd av branden och rökutvecklingen. En del av dem som evakuerats har fått tillfälligt boende av kommunen, medan andra kunnat hysa in sig hos familj och vänner.

- Det är väldigt dramatiskt när det fått en så stor omfattning. Men jag känner att vi tar bra om hand om våra invånare, sade kommunalrådet Trond Arne Pedersen tidigare.

Samtidigt råder brandfara i skog och mark på omkring 100 platser över hela Norge, enligt landets metrologiska institut. Dessa täcker samtliga landets län utom Finnmark.