Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Intressant att se hur han reagerar"

GP:s Björn Lindahl finns på plats i Oslo tingrett där häktningsförhandlingen hålls.

Strax innan klockan elva på måndagsförmiddagen köade Björn Lindahl tillsammans med 150 journalister och ännu fler ur allmänheten för att komma in i rättsalen.

- Det är en gigantisk kö, och alla måste passera säkerhetskontrollen innan man blir insläppt. Man har en röntgenapparat och en metallkontroll som går igenom väskor och undersöker om någon har vapen på sig, säger Björn Lindahl.

 

Hur är stämningen utanför Oslo tingrett?

- Utanför hölls en liten demonstration med banderoller där texten var "ingen talarstol till fascister". Det har varit en diskussion om att Anders Behring Breivik kommer att utnyttja förhandlingen för att föra fram sina åsikter, men domaren har försäkrat att han kommer att klubba ned alla försök att prata om annat än förhållandena i häktet och villkoren för häktningen, men han kan ju fortsätta prata...

- Många undrar också om någon kommer att lyckas ta en bild på honom. Behring Breivik har själv sagt via sin advokat att han inte vill bli fotograferad, men om någon ändå lyckas ta en bild så lär den spridas snabbt via bildbyråerna.

 

Vad har du själv för förväntningar nu när journalister och allmänhet för första gången får chansen att se Anders Behring Breivik?

- Man har ju redan sett bilden av honom såpass många gånger att det känns som att man redan har sett honom. Det som blir speciellt nu är att kunna skapa sig en bild av honom. Att få se hur självsäker och hur normal han verkar vara. Kan han dömas som frisk? Det blir också intressant att se hur han reagerar när han får se oss vanliga i ögonen. Hittills har han ju inte uttryckt någon ånger. Men nu kan det bli allt från öppen trots till att han bryter ihop. Det blir spännande att se hur han reagerar.

 

Vad har du för bild av honom?

- Han uttrycker sig underligt, till exempel uttrycker han allting i procent. Han har pratat om hur stor procent han beräknade att det var att han skulle överleva attentaten. Han har erkänt och man vet att han kommer att dömas, frågan är om det blir till psykiatrisk vård eller fängelse.

 

Vad har du för tankar inför rättegången?

- Det blir en väldigt speciell rättegång. Jag har bevakat Norge länge och det här är den största rättegång jag varit med om. Det är den viktigaste sedan kriget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.