Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov på järnvägsstationen i Salisbury. Bilden är från en övervakningskamera.

Intervju med nervgiftmisstänkta ifrågasatt

Intervjun i den statsstyrda propagandakanalen RT med Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov – de två män som pekas ut för nervgiftsdådet i brittiska Salisbury – har förlöjligats i sociala medier och fördömts av Downing Street. Men även i Ryssland ifrågasätts det märkliga framträdandet.

Kreml har höjt tonläget sedan Downing Street avfärdat framträdandet som ren lögn – en anklagelse som fått regeringen i Moskva att ryta till.

- Att beskylla Ryssland för att ljuga efter det att de här två ryska medborgarna har gett sin bild är absurt, sade talespersonen Dmitrij Peskov, som samtidigt hävdar att Bosjirov och Petrov är "helt vanliga medborgare" som inte har något med ryska staten att göra.

Peskov uppger att han själv inte sett intervjun, och att Rysslands president Vladimir Putin sannolikt inte heller har gjort det, åtminstone inte hela.

Ryskt tvivel

Men intervjun har ifrågasatts även av medier i Ryssland. Den ryska tidningen Kommersant ställde sig frågande till varför männen inte bevisade sin identitet eller gav några detaljer om sina arbeten eller privata liv. Männen hävdade att de är entreprenörer inom träning och träningskostbranschen, men enligt affärstidningen RBK finns det inte några företag registrerade i Ryssland där de båda männen är aktiva.

Intervjun har lett till kraftfulla fördömanden i Storbritannien, där den beskrivits som kränkande mot offren.

"Semester i Ukraina"

Men framträdandet i propagandakanalen har också lett till sarkastiska och förlöjligande uttalanden på sociala medier, inte minst med anledning av att de båda misstänkta hävdat att de var i Salisbury på semester.

"Sist den ryska militären hävdade att den var på semester var när de invaderade Ukraina 2014", skriver den brittiska utrikesministern Jeremy Hunt på Twitter.

Den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades svårt medtagna på en parkbänk i Salisbury i mars i år. De visade sig senare ha förgiftats med nervgiftet Novitjok, i en attack som den brittiska regeringen anser att Moskva ligger bakom.