Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Interpolordföranden Meng Hongwei. Arkivbild från 2017.

Interpol vill ha svar från Kina: Var är Meng?

Interpol vill att Kina berättar vad som har hänt med organisationens ordförande Meng Hongwei. Kinesen har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet och hans familj skyddas av franska myndigheter.

Interpol vill att Kina klargör vad som har hänt med organisationens ordförande Meng Hongwei. Meng, en kinesisk medborgare som har haft höga positioner inom Kinas kommunistregim, har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet.

"Interpols generalsekretariat ser fram emot ett officiellt svar från Kinas myndigheter för att bemöta oron över ordförandens välbefinnande", skriver generalsekreteraren Jürgen Stock på den internationella polisorganisationens hemsida.

Peking har inte kommenterat saken och den har inte heller omnämnts i landets statligt styrda medier, rapporterar AFP och Reuters.

Frankrike utreder

64-årige Meng Hongwei bor med sin fru i franska Lyon, där Interpol har sitt högkvarter. Franska myndigheter bekräftar att man utreder Mengs försvinnande och att man har satt hans familj i beskydd sedan hot riktats mot den.

Enligt AFP och Reuters sågs Meng senast när han åkte hemifrån den 29 september. Den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post har rapporterat att han greps när han anlände till Kina.

Meng Hongwei blev ordförande i Interpol 2016, trots internationell kritik mot att Kina genom honom lättare skulle kunna söka upp politiska meningsmotståndare utomlands, skriver Reuters. Ordföranderollen är dock i hög grad formell. Samtidigt är Meng en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina. Tidigare i år petades han dock från det enväldiga kommunistpartiets partikommitté.

Flera försvinnanden

Försvinnandet är ett i raden av uppseendeväckande fall i Kina, där bland annat regeringstjänstemän och affärsmagnater försvunnit i veckor eller månader åt gången.

Stjärnskådespelaren Fan Bingbing försvann under mystiska omständigheter i juli i år, men kom tillbaka till offentlighetens ljus för några dagar sedan, samtidigt som kinesiska myndigheter riktade ett åtal om skatteflykt mot henne.

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, försvann under mystiska omständigheter från ett hotellrum i Thailand för tre år sedan. Några månader senare dök han upp i Kinas statligt kontrollerade television där han gråtande erkände sig skyldig till brottsanklagelser.