Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Internationellt samarbete inleds mot corona

Ett internationellt samarbete inleds för att snabbare få fram mediciner, vaccin och tester för coronaviruset, meddelar WHO och flera världsledare vid en gemensam konferens.
Målet är att göra ett framtida vaccin tillgängligt för alla världens invånare.

– Det här samarbetet – för att snabba på utvecklingen, produktionen och den jämställda distributionen av vacciner, diagnostisering och behandling av covid-19 – är en milstolpe, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en videokonferens tillsammans med en rad världsledare på fredagen

WHO-chefen tryckte på att de vacciner och behandlingar som tas fram för bekämpa coronavirusutbrottet måste göras tillgängliga på samma villkor för alla jordens invånare.

"Ett första steg"

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är det ett globalt mål är att i början av maj ha samlat in drygt åtta miljarder euro för att finansiera kampen mot sjukdomen.

– Det här är bara ett första steg, mer kommer att behövas i framtiden, sade hon vid videokonferensen.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron och FN:s generalsekreterare António Guterres medverkade i konferensen, liksom Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

– Vi står inför en samhällsfiende som inte liknar någon annan. En värld fri från covid-19 kräver den största offentliga hälsovårdssatsningen i historien, sade Guterres.

"Mänsklighetens bästa"

Macron hoppades att konferensens initiativtagare lyckas få samtliga länder i G-20 att delta i det internationella samarbetet mot coronaviruset.

– Och jag hoppas att vi lyckas ena både Kina och USA kring detta gemensamma initiativ. För detta handlar om att tillkännage att kampen mot covid-19 sker för mänsklighetens bästa, och om vi ska vinna slaget bör det inte finnas någon splittring, sade Macron.

USA, som meddelat att landet drar in sitt anslag till WHO, deltog inte i konferensen. Inte heller Kina medverkade.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild. Bild: Francois Lenoir/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron vid fredagens konferens. Bild: Christophe Ena, pool /AP/TT