Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alok Sharma, ordförande för klimatmötet COP26, är nu inne på första övertidsdagen och under morgonen kom ytterligare ett utkast på överenskommelse. Bild: Alberto Pezzali
Alok Sharma, ordförande för klimatmötet COP26, är nu inne på första övertidsdagen och under morgonen kom ytterligare ett utkast på överenskommelse. Bild: Alberto Pezzali

Intensiva förhandlingar om tredje utkastet i Glasgow

Vid lunch på lördagen skulle COP26 ordförande Alok Sharma hålla ett officiellt gemensamt möte med de olika länderna. Men istället pågår nu diskussioner och förhandlingar i olika grupper i den stora mötessalen. Syftet är att komma närmare ett avslut för att kunna sätta punkt för årets klimatmöte.
– Jag hoppas att vi kan hitta några lösningar innan vi startar det här mötet, sa ordföranden strax före 15 svensk tid och sköt upp mötet en halvtimme.

Nu på lördagsmorgonen kom det tredje utkastet på en överenskommelse från klimatmötet i Glasgow. Det är den text som klimatmötets ordförande, tillika Storbritanniens energi- och näringsminister, hoppas att de cirka 200 länderna ska enas kring.

Vid lunch skulle COP26:s ordförande Alok Sharma hålla ytterligare en sittning där ländernas delegater återigen skulle få chans att uttrycka sina tankar om utkastet. Men mötet försenades en timme innan ordföranden bad delegaterna att sätta sig på sina platser. Det hörsammades dock inte utan i stället ses de samtala i olika grupper på mötesgolvet.

Enligt uppgifter till GP är det förhandlingar som pågår på olika håll, något Dagens Nyheter också rapporterat om tidigare. Svenska miljö- och klimatministern Per Bolund ses bland annat samtala med det amerikanska klimatsändebudet John Kerry och EU:s sändebud .

I stället för en officiell diskussion har delegaterna på COP26 samlats i grupper för att diskutera svåra frågor och försöka nå uppgörelser.
I stället för en officiell diskussion har delegaterna på COP26 samlats i grupper för att diskutera svåra frågor och försöka nå uppgörelser.

Nästan två timmar efter att mötet skulle ha börjat tar ordföranden Alok Sharma ordet och förklarar att ett antal aktörer vill ha diskussioner innan mötet startar formellt.

– Jag hoppas att vi kan hitta några lösningar innan vi startar det här mötet, säger han och skjuter fram det officiella öppnandet till halv fyra, svensk tid.

Han tillägger att han har som avsikt att avsluta hela COP26 i eftermiddag. Enligt DN tror även EU:s Frans Timmermans på ett avslut inom kort.

–Ja, jag tror att vi kommer att nå en överenskommelse i dag, säger han till tidningen.

När klockan börjar närma sig fyra, svensk tid, syns John Kerry och Kinas utsände Xie Zhenhua ha intensiva diskussioner. De båda länderna tillkännagav på onsdagen denna veckan att de beslutat att arbeta närmare med varandra när det gäller klimat.

USA:s klimatsändebud John Kerry gör tummen upp och går över till Kinas motsvarighet Xie Zhenhua. Kort därefter tar COP26:s ordförande ordet efter ett flera timmar försenat möte.

– Vi har kommit till sanningens stund, inleder ordförande Alok Sharma med.

Han håller sedan ett kort anförande, där han föreslår att mötet avslutas för att delegaterna ska hinna ta en sista titt på formuleringarna. Och att de återupptar mötet senare på lördagseftermiddagen för att sätta punkt för hela klimatmötet. Men istället följer en rad känslomässiga yttranden.

LÄS MER: Känslostorm i Glasgow under COP26:s sista timmar

Per Bolunds uppgift under mötet har varit att förhandla om klimatfinansieringen. Det har alltså främst handlat om löftet att mer välbärgade länder ska stötta fattigare länder med 100 miljarder dollar per år från och med 2023. Pengar som skulle varit på plats förra året, men som ännu inte äskats fram.

Under fredagen lämnade miljö- och klimatministern, tillsammans med den egyptiska kollegan och miljöministern Yasmine Fouad, över frågan om klimatfinansiering till ordförandeskapet.

Redan i de tidigare utkasten under mötet i Glasgow har man konstaterat att den summan inte är tillräcklig, utan att det kommer att krävas mer pengar för att hjälpa utvecklingsländer att ställa om. De formuleringarna finns med även i det nya utkastet.

Klimatforskaren Deliang Chen hade hoppats på konkretare resultat när det gäller finansieringen, som han ser som den viktigaste frågan för att komma vidare på många andra områden.

– De som ställer till problematiken ska lösa den. De här 100 miljarder dollarna lovades för över tio år sedan. Jag är lite besviken på processen, säger han.

”Kan förstå Indien”

Han menar att finansieringen är tätt kopplad till två andra stridsfrågor under mötet, nämligen utfasningen av kolkraft och fossila subventioner. Där har formuleringarna försvagats under förhandlingarnas gång. I detta tredje utkast står det återigen att utfasningen av ”unabated” kolkraft, alltså kolkraft där det saknas teknologi som fångar in utsläppen, ska snabbas på.

Men även att utfasningen av ”ineffektiva fossilbränslesubventioner” ska snabbas på. I det första utkastet, som kom tidigare i veckan handlade det i stället om all kolkraft och alla subventioner till fossila bränslen. Bland de länder som vill försvaga de här formuleringar finns länder som Australien, Kina och Indien.

– Australien borde klara av det här och kanske också Kina. Men jag kan förstå Indien litegrann, de har precis börjat med sin utveckling och har inget annat alternativ. Idealiskt vore om andra länder kunde hjälpa dem med teknik. Men om de inte får den hjälpen är det svårt att säga till dem att sluta med kol, säger Deliang Chen.

SEC Armadillo är huvudbyggnaden för COP26 som hålls i Glasgow. Trots att det har blivit många sena nätter för de förhandlande parterna så har nu mötet dragit över tiden. Bild: Paul Wennerholm
SEC Armadillo är huvudbyggnaden för COP26 som hålls i Glasgow. Trots att det har blivit många sena nätter för de förhandlande parterna så har nu mötet dragit över tiden. Bild: Paul Wennerholm

Han återkommer till att det handlar om att de stora utsläpparna med bra ekonomi ska leva upp till sina löften om finansiering för att utvecklingsländerna ska kunna ställa upp på kraven om att exempelvis ta bort kolkraft helt och hållet, som föreslogs i COP26:s första utkast.

Pengar är nyckeln

Formuleringarna som finns i det tredje utkastet innebär, enligt Deliang Chen, att länders om exempelvis Japan skulle kunna fortsätta subventionera kol, om de bara effektiviserar sin kolkraft.

– Man har kommit ett steg framåt, men det är inte tillräckligt eftersom man kan fortsätta satsa på kol, säger han.

För att mötet ska ses som en framgång, snarare än en besvikelse, vill ha se att något konkret blir resultatet, som pengar och teknik.

– Personligen tror jag nyckeln till framgång i förhandlingarna är en rättvis behandling av de utvecklade ländernas historiska ansvar, att de uppfyller sitt mer än tio år gamla löfte och så småningom nya åtaganden. Om det inte finns någon tydlig rörelse i denna riktning blir det svårt att få till avtalet, för att inte säga helt omöjligt.

LÄS MER: GP:s bilder från klimatmötet i Glasgow

LÄS MER: Går samman för att stoppa olja och gas

LÄS MER: Klockan tickar i Glasgow: "Tiden rinner ut"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.