Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Inte ens skötarna går in"

Det går inte att hindra människor som verkligen vill ta sig in till de livsfarliga tigrarna. Det säger företrädare för svenska djurparker.

Mats Olsson, vd på Kolmårdens djurpark, berättar att man har en hög skyddsmur till de sibiriska tigrarna, samt ytterligare säkerhet i form av bland annat en vallgrav.

- Men visst, för den som verkligen, verkligen vill finns potentialen där.

Inte ens skötarna får gå in till tigrarna, eftersom de anses så farliga. Säkerhetsrutinerna är mycket tydliga.

- Men det är omöjligt att hundraprocentigt skydda sig från sådant här, säger han.

För 20-25 år sedan hände något liknande på Kolmården. En man som körde genom safariparken stannade bilen, öppnade dörren och gick ut bland lejonen. Hur det gick? Han blev dödad.

- Säkerheten måste ändå bygga på att man inte vill göra sig illa. Det är som att någon hoppar framför tåget - man kan inte sluta köra tåg för det, säger Mats Olsson.

Även på Borås djurpark finns sibiriska tigrar. Och även här kan man klättra in till dem om man verkligen vill.

- Man får visserligen klättra över glasrutor som är 1,8 meter höga och sedan hoppa fyra-fem meter rakt ner i en vallgrav. Men vill man så går det, säger driftschef Per-Arne Persson.

Han beklagar händelser som den i Köpenhamn. Främst för att det kan leda till hårdare krav på djurparkerna, vilket i slutänden drabbar besökarna i form av fler skyddsbarriärer och högre priser.

Nordens Ark har också sibirisk tiger, som kommer från Amurdalen mellan Ryssland och Kina. Hägnet är enligt zoolog Eva Wikberg byggt enligt alla säkerhetsföreskrifter som finns med höga staket och elstängsel. Allt för att tigrarna inte ska komma ut. Men kan en människa ta sig in?

- Ja, det skulle gå. En människa är så mycket mer problemlösande. Så vill man klättra fem meter och klämma sig igenom 12000 volt och sedan hopa fem-sex meter rakt ner så går det. Men det är väldigt besvärligt.

Inte heller på Nordens Ark går skötarna någonsin in till tigrarna.

- Vårt säkerhetssystem bygger på att tigrarna och människorna är helt åtskilda. Vi klassar dem som farliga djur. Det är inte meningen att man ska gå in till dem, slår hon fast.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.