Inskränkningar kantade Pariskonsert

Rockbandet Eagles of Death Metal återvände till Paris för att avsluta spelningen som avbröts av terrorister. Samtidigt klubbade nationalförsamlingen igenom en förlängning av undantagstillståndet, enligt kritiker ett exempel på hur terrorbekämpningen inskränker fransmännens vardagsliv.

ANNONS
|

Tre månader har gått sedan Paris drabbades av de dödligaste terrordåden i modern tid, då totalt 130 människor fick sätta livet till. Tiden efter den 13 november har varit en stor prövning för det franska samhället. Samtidigt som man vill värna om det öppna och fria samhället så efterlyser många den trygghet och säkerhet man kände före dåden.

Stort säkerhetspådrag

Tisdagskvällens spelning på Olympia i centrala Paris präglades av ett stort säkerhetspådrag. Trottoarer hade spärrats av, ett hundratal poliser patrullerade såväl konserthallen som närliggande sidogator och åskådare var tvungna att köa i den bitande februarikylan medan de väntade på att passera minst två säkerhetskontroller innan de kunde inta sina platser.

ANNONS

Många av dem var anhöriga och överlevande från attentatet på Bataclan, där 89 människor sköts ihjäl.

Men medan Eagles of Death Metal intog den parisiska scenen godkände det franska underhuset ytterligare tre månaders förlängning av landets undantagstillstånd. Inrikesminister Bernard Cazeneuve motiverade beslutet med att det finns "ett fortsatt hot som kan slå till precis när som helst".

Säkerhet som kostar frihet

Men de nya, tuffare, säkerhetsåtgärderna, som bland annat inneburit en stor ökning av antalet husrannsakningar, speglar ett nytt sorts Frankrike som inte är lika välkommet av alla.

-Flera gånger har jag hört om hur polisen gått in hos speciellt muslimska familjer och rört om. Det är en sorts säkerhet som kostar dessa familjer deras frihet och stolthet, berättade Anissa Mouhoub, en 31-årig parisisk frilansfotograf, för TT i januari.

Regeringens förslag om att dessutom instifta undantagstillståndet i konstitutionen har fått såväl FN som människorättskämpar att se rött då demonstrations- och samlingsförbud anses vara odemokratiska och skulle kunna införas mer eller mindre permanent.

President François Hollandes regering är också i färd med en lagändring som gör det möjligt att upphäva franskt medborgarskap för personer som dömts för terrorbrott och som innehar dubbla nationaliteter. Många anser att en sådan lagförändring kommer att skapa en ökad stigmatisering där det görs skillnad mellan "riktiga" fransmän och exempelvis inflyttade eller andra generationens invandrare.

Frihet, jämlikhet, broderskap?

Regeringsförslagen fick justitieminister Christiane Taubira att lämna sitt uppdrag och tusentals fransmän har, undantagstillståndet till trots, gått ut på gatorna och demonstrerat eftersom förslagen anses gå emot Frankrikes grundprinciper: frihet, jämlikhet och broderskap.

ANNONS

Sedan den 13 november har polisen utfört fler än 3 200 husrannsakningar - framförallt i förorten - och flertalet moskéer och butiker har stängts i den nya franska säkerhetens namn.

-Jag känner mig mycket orolig för vart vi är på väg, säger Anissa Mouhoub.

Vid terrorattackerna fredagen den 13 november 2015 dödades 130 människor och mer än 350 skadades. Terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för dåden.

Dåden genomfördes på flera platser i Paris.

De flesta dödsoffren, 89, krävdes inne på konsertlokalen Bataclan. Där öppnade beväpnade män eld mot publiken under en konsert med bandet Eagles of Death Metal.

ANNONS