Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Initiativet: Vaccinera dig – få en levande kyckling

Indonesien har svårt att övertyga äldre medborgare att vaccinera sig, bland annat då missvisande information om vaccinet spridit sig på sociala medier.
Därför lockar man människor över 45 år med en levande kyckling om de tar sprutan, rapporterar CNN.

Runt om i världen tar länder nya initiativ, ibland okonventionella, för att få människor att vaccinera sig mot coronaviruset.

I den pakistanska provinsen Punjab riskerar vaccinvägrare att få sina mobiltelefoner spärrade. Delstater i USA lockar sina invånare med gratis öl eller chansen att vinna vapen och bilar om de tar vaccinet.

Staden Cianjur i den indonesiska provinsen Jawa Barat vill inte vara sämre. Lokala myndigheter delar därför ut levande kycklingar till människor över 45 som vaccinerar sig.

LÄS MER: Nordkorea erkänner: Matsituationen är ”ansträngd”

Sedan kycklingprogrammet initierades i maj har man sett en dramatisk ökning av vaccinationsviljan, rapporterar CNN.

En talesperson för polisen, Galih Apria, uppger för CNN att äldre medborgare hittills varit skeptiska till att vaccinera sig.

500 kycklingar har delats ut

– Tidigt cirkulerade en hel del missvisande information och lögner om vaccinet på internet, speciellt på sociala medier. Många äldre trodde att det inte skyddade mot covid-19 och i stället skulle orsaka sjukdomar och även död, säger Galih Apria.

Han tillade att kycklingutdelningen var ett sätt att visa medkänsla och respekt för de äldre, och att tilltaget förbättrat deras relation till polis och sjukvård.

Hittills har myndigheterna delat ut 500 levande kycklingar. Man har även vidtagit nya åtgärder för att öka människors vaccinationsvilja.

– Vi behöver förklara och utbilda människor om säkerheter och fördelarna med vaccinet så att de slutar vara rädda. Vi behöver gå från dörr till dörr och uppmuntra människor att vaccinera sig, säger Galih Apria.

Indonesien tillhör de asiatiska länder som drabbats hårdast av pandemin. Landet har rapporterat nära två miljoner smittofall och drygt 53 000 dödsfall, enligt Johns Hopkinsuniversitetet. 4,3 procent av befolkningen är fullvaccinerad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.