Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
DUP-ledaren Arlene Foster på väg in till 10 Downing Street med viceledaren Nigel Dodds i sällskap. Någon uppgörelse blev det inte på tisdagen utan samtalen fortsätter.

Ingen uppgörelse för pressad May

Storbritanniens hårt pressade premiärminister Theresa May lyckades inte få till någon politisk uppgörelse med det nordirländska ärkekonservativa partiet DUP under den första samtalsrundan. May behöver stöd från DUP för att kunna fortsätta styra landet.

Mays konservativa parti förlorade sin majoritet i parlamentsvalet, som hon utlyste för att få stärkt mandat. Hon valde efter förlusten att söka stöd hos DUP-ledaren Arlene Foster, som på tisdagen besökte 10 Downing Street.

- Diskussionerna med regeringen går bra och vi hoppas snart kunna föra det här arbetet till ett framgångrikt avslut, sade Arlene Foster enligt AFP.

May svarade inte på några frågor utan begav sig skyndsamt till parlamentets underhus, där oppositionsledaren Jeremy Corbyn togs emot med applåder av sina ledamöter.

Någon formell regeringskoalition tycks det inte vara fråga om, men ändå ifrågasätts det planerade samarbetet. Corbyn kallade det "en kaotisk koalition" och sade att Labour är redo att stå för ett "starkt och stabilt ledarskap".

Nordirlands avgående premiärminister Enda Kenny varnar för att samarbetet kan störa den sköra fred som råder i Nordirland. Att den brittiska regeringen står neutral till parterna anses avgörande för den känsliga maktbalansen.