"Ingen tvivlar på att han är galen"

ANNONS
|

Hur var presskonferensen?

– Vi var ett 80-tal personer i ett av polishusets konferensrum. Det var många tillresande från andra länder. Två åklagare lade fram beskedet från den rättspsykiatriska undersökningen på ett pedagogiskt sätt.

- Det var inte alls någon upphetsad stämning, tidigare har det varit mera tempo. Jag tror att alla slogs ut lite av beskedet att Anders Behring Breivik var en galen man och inte en ond man. Han ska ha utveckat paranoid schizofreni under flera år och är fortfarande sjuk.

Vad händer nu?

– Jag tror att man med beskedet ville förbereda folket på att Anders Behring Breivik kommer att dömas till vård. Nu går denna utredning vidare till en granskningskommision. Sedan kan det komma upp nya frågor. Men det ska väldigt mycket till för att åklagaren ska utnämna nya rättpsykiatriker.

ANNONS

- Det finns ingen som tvivlar på att han är galen. Han har ju en grandios missuppfattning om hur världen ser ut och sin egen ställning i den.

Hur mottogs beskedet av norrmännen?

– Jag pratade med några personer på gatan. De sa att det inte finns något straff som ger tillräcklig rättvisa för det han har gjort. Det kommer bli spännande att se hur det norska folket kommer att reagera. Kommer de att acceptera att han var en galning och att han kanske bara döms till psykiatrisk sluten vård?

- En annan fråga är hur han själv kommer att reagera på detta. Han försöker ju framstå som seriös.

Tror du att han någonsin kommer att släppas fri?

– Det ska mycket till att han kommer släppas fri. Frågan är om han kommer att reagera på den behandlingen han kommer att få. Han kommer troligen sättas på Dikemark sjukhus. Där har man en sluten psykiatrisk avdelningen och läkaren kommer att avgöra vilken behandling han kommer att få.

Var det ett väntat besked?

– Nej, de flesta trodde att han skulle räknas som förnuftig nog att bli straffad.

ANNONS

ANNONS