Anders Behring Breivik under rättegången 2012.
Anders Behring Breivik under rättegången 2012.

Ingen stoppar Breiviks hungerstrejk

ANNONS
|

Om den terrordömde massmördaren Anders Behring Breivik gör allvar av sitt hot om att svälta sig till döds, så kan inte fängelset i Norge tvångsmata honom.

-Genom vårdreformen 1999 stärktes patientens rättsställning väsentligen. Bland annat beslutades att hungerstrejk ska kunna pågå utan att vårdpersonal kan gripa in, säger juridikprofessorn Aslak Syse till Dagbladet.

Han säger att den avbrutna samiska hungerstrejken mot dammbygget i Alta var en av bakgrunderna till reformen. Protesterna avbröts genom att vårdpersonal grep in.

Den hungerstrejkande har rätt till information och vården måste försäkra sig om att personen förstår konsekvenserna av sitt handlande. Men det är förbjudet att gripa in, även om personen blir medvetslös.

ANNONS

Anders Behring Breivik har hotat att svälta sig, i protest mot vad han kallar "omänskliga förhållanden" i fängelset efter att nya regler införts den 2 september 2015.

"Om inte 02/09/15-ändringarna tas tillbaka kommer jag att fortsätta hungerstrejka tills döden. Jag orkar inte mer", skrev han i ett brev som skickades till flera medier i Norge och Sverige, till fängelsechefer och norska justitiedepartementet.

Enligt Dagbladet har Breivik sedan i september bara tillåtelse att använda en av två isoleringsceller, som han haft tillgång till 23 av dygnets 24 timmar.

Breiviks advokat Øystein Storrvik bekräftar inskränkningarna för Dagbladet.

-Det har blivit mindre av det lilla som var. Totalisoleringen från andra människor upprätthålls samtidigt som det snävas in på yttre ramar som ytan. Han får också mindre tid med kriminalvårdare, sa Storrvik.

ANNONS