​Ingen "onormal" strålning i Sverige från Tjernobyl

Trots stridigheter och strömlöshet i kärnkraftverket Tjernobyl syns ingen ökad strålning i Sverige. Inte heller Forsmark kärnkraftverk, som var först med att upptäcka härdsmältan 1986, har sett några förhöjda strålningsvärden.

ANNONS
|

Redan under den ryska invasionens andra dag i Ukraina kom besked från IAEA, Internationella atomenergiorganet, att radioaktiviteten stigit vid Tjernobyl – men de skrev också att strålningen förblev på låga nivåer. Enligt Ukrainas kontrollmyndighet kan ökningen ha berott på att tunga militärfordon rörde upp kontaminerad jord i den förbjudna zonen.

Ryska styrkor har tagit över området där kärnkraftverket ligger. Det finns inte längre någon aktiv reaktor där, men det förvaras radioaktivt uttjänt bränsle på platsen.

På onsdagen kom besked om att det gamla kärnkraftverket blivit strömlöst och därmed en oro över en ny explosion och spridning av radioaktiv strålning. Göteborgsprofessorn Christian Ekberg tonar dock ner dramatiken.

ANNONS

– I det här fallet är det fråga om gammalt bränsle som inte är kapabelt att smälta på det sättet. Jag har svårt att se att man ska komma upp till 800 grader, ens utan kylning. Det är svinkallt i Ukraina just nu, det ligger snö på marken på de allra flesta ställen, säger professor i kärnkemi till nyhetsbyrån TT.

När Tjernobyl fick en härdsmälta 1986 upptäcktes det i Sverige först genom att personal som var på väg in på Forsmarks kärnkraftverk i Söderviken nordväst om Uppsala hade kontamination på sina skor.

Livsmedel kan påverkas

Vattenfall, som driver Forsmark, har flera fasta mätpunkter för radioaktiviteten vid de tre reaktorbyggnaderna i Östhammars kommun. De har i dagsläget inte sett någon onormal aktivitet, enligt Forsmarks talesperson Josef Nylén.

Han skriver också i ett mejl till GP att de inte ser någon skillnad i säkerhetsläget för Forsmark: ”Vår prioritet är säker och stabil drift, och vi har en etablerad beredskap för att upprätthålla det och uppfylla vårt viktiga samhällsuppdrag att producera el. I vårt beredskapsarbete ingår planering för att hantera olika tänkbara scenarion”.

Strålsäkerhetsmyndigheten följer utvecklingen i Ukraina och hämtar in information från bland annat internationella atomenergiorganet, IAEA.

Myndigheten skriver bland annat att om det skulle bli ett utsläpp av radioaktiva ämnen i Ukraina skulle konsekvenserna i Sverige vara begränsade på grund av det långa avståndet. Om det skulle bli ett nedfall är det främst livsmedelsproduktionen som påverkas, enligt Strålskyddsmyndigheten.

ANNONS

LÄS MER:Mest effektivt att skänka pengar till Ukraina

LÄS MER:Nu sticker matpriserna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS