Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Giuseppe Conte utanför sitt hem i centrala Rom.

Ingen ny regering i Italien – kan bli nyval

Italiens tilltänkte premiärminister Guiseppe Conte ger upp försöken bilda en ny regering. Skälet är oenighet med landets president om ekonomiministerposten.

Beskedet kom efter ett möte på söndagen mellan Conte och president Sergio Mattarella, där de två diskuterat tänkbara ministrar från populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega. Presidenten motsatte sig Contes val av ekonomiminister: 81-årige ekonomen Paolo Savona.

Savona har tidigare talat om att Italien ska lämna euron, vilket enligt presidenten gör honom omöjlig i rollen. Mattarella hänvisar till att han "måste skydda italienarnas besparingar".

Föreslog andra

I ett tv-sänt tal sade presidenten att han inte kan skyllas för dödläget som nu uppstått. Mattarella tillade att han föreslagit andra alternativ på ekonomiministerposten, men att de avvisats av både Femstjärnerörelsen och Lega.

Enligt Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio borde parlamentet rösta om president Mattarella ska ställas inför riksrätt för brott mot landets konstitution.

- Vi var nära att lyckas med regeringsbildningen, och vi stoppades för att en av ministrarna har kritiserat EU, sade Di Maio i en intervju med statliga tv-kanalen RAI.

Kan bli val igen

Presidenten uppgav att han ännu inte beslutat om nyval ska utlysas, men att ett beslut kommer "inom kort". Samtidigt meddelade Mattarella att Carlo Cottarelli, en före detta hög tjänsteman vid Internationella valutafonden, kallats till ett möte på måndagen.

Det regeringsprogram som de tilltänkta koalitionspartierna enats om innehåller bland annat både skattesänkningar och medborgarlön, liksom löften om omfattande insatser för att kasta ut papperslösa migranter.