Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tågperronger på stationen Gare de L'Est i Paris står tomma då strejken stoppat stor del av trafiken. Bild: Francois Mori/AP/TT
Tågperronger på stationen Gare de L'Est i Paris står tomma då strejken stoppat stor del av trafiken. Bild: Francois Mori/AP/TT

Ingen ljusning syns i franska storstrejken

Storstrejken i Frankrike fortsätter att lamslå stora delar av de allmänna transportmedlen. Strejken vänder sig mot president Emmanuel Macron och regeringens reformförslag av pensionssystemet.

Facken varnar för en andra våg av protester på tisdag, en uppföljning på de massdemonstrationer som samlade upp emot en miljon runt om i Frankrike i torsdags.

Strejken och protesterna börjar jämföras med strejkvintern 1995, då tre veckor av manifestationer fick regeringen att backa från förslag om sociala reformer.

Dagens föreslagna pensionsreform ska omvandla över 40 olika, komplicerade pensionstabeller till en mer enhetlig mall.

Fackförbunden anser att reformen skulle missgynna flera grupper, bland annat offentliganställda, som tidigare haft förmånliga pensionsvillkor.

Premiärminister Édouard Philippe har tagit täten i försöken att försvara förslagen, han har tidigare sagt att regeringen inte kommer att backa från reformen.