En vaccinampull från Astra Zeneca. Arkivbild.
En vaccinampull från Astra Zeneca. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ingen gemensam EU-hållning om Astra Zeneca

EU har misslyckats med att presentera en gemensam linje för användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

ANNONS

Medlemsländernas hälsoministrar möttes på onsdagskvällen för att diskutera frågan efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) fastställt en möjlig koppling mellan vaccinet och blodproppar i kombination med blodplättsbrist.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides framhävde på mötet vikten av en gemensam europeisk hållning för att inte förvirra och skapa tveksamhet kring vaccinet. Men medlemsländerna gick ändå vidare med fortsatt spridda rekommendationer om åldersgränser.

I till exempel Frankrike ges vaccinet till 55-plussare, i Tyskland till 60-plussare och i Sverige till 65-plussare. Detta trots att EMA inte kunnat koppla biverkningarna till någon särskild åldersgrupp.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har beslutat åldersgränsen, och socialminister Lena Hallengren (S) ser ingen anledning att ifrågasätta myndighetens beslut.

ANNONS

"Det bör vara experter, inte politiker, som fattar olika beslut om användning av vaccin och andra läkemedel", skriver hon i en kommentar till TT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS