Motvilligt? Femstjärnerörelsens Luigi di Maio valde bort Berlusconi. Nu vänder han sig till regerande PD.
Motvilligt? Femstjärnerörelsens Luigi di Maio valde bort Berlusconi. Nu vänder han sig till regerande PD.

Ingen Berlusconi – M5S söker stöd vänsterut

Femstjärnerörelsen vägrar bilda regering tillsammans med Silvio Berlusconi. Då tvingas anti-etablissemangspartiet – som attackerade alla tidigare makthavare under valrörelsen – söka stöd hos det sittande regeringsblocket.

ANNONS
|

Femstjärnerörelsen (M5S) blev den stora vinnaren i det italienska valet den 4 mars och har efter det försökt bilda regering med det största blocket, högerkoalitionen som leds av främlingsfientliga Lega.

Problemet: M5S har genomgående vägrat alla former av samarbete, framför allt med tidigare makthavare. Att Lega samarbetar med den korruptionsanklagade tidigare premiärministern Silvio Berlusconi blev därför ett oöverkomligt problem.

Det enda alternativet som återstår, enligt president Sergio Mattarella, är att M5S försöker bilda en majoritet tillsammans med de sittande regeringspartierna.

"Blir nyval annars"

Och där kvarstår problemet. Socialliberala Demokratiska partiet (PD), som utgör den allra största delen av det regerande mitten-vänsterblocket, var den främsta måltavlan för Femstjärnerörelsens attacker i valrörelsen. Med anledning av det har de hittills vägrat förhandla.

ANNONS

- Jag ber PD komma till förhandlingsbordet, inte för att skriva under ett avtal om en regering direkt, men för att se om det finns grund för att sätta ihop en tillsammans, säger M5S-ledaren Luigi di Maio.

- Antingen bildas en regering eller så går vi tillbaka till vallokalerna.

PD och dess mitten-vänsterkoalition lämnar dörren på glänt.

- Om Di Maios senaste ställningstaganden kan bekräftas så är vi redo att se över den nya situationen, säger Maurizio Martina, som är ställföreträdande partiledare sedan den tidigare premiärministern Matteo Renzi avgått.

Berlusconi-ultimatum

Även om Femstjärnerörelsen är det största enskilda partiet så är högerkoalitionen större. Främlingsfientliga Lega och Silvio Berlusconis parti Forza Italia har tillsammans nästan lika många röster som M5S.

ANNONS

M5S vände sig till Lega, som också är tydligt profilerat mot det uppfattade etablissemanget, men krävde att de skulle avbryta allt samarbete med Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia. Det vägrade Lega.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Italienska parlamentsvalet

Femstjärnerörelsen blev en av valets två stora vinnare med drygt 32,6 procent av rösterna. Partiet är en tidigare proteströrelse, mot etablissemang och korruption. De är i utgångsläget emot alla former av samarbete – framför allt med tidigare regeringspartier som Demokratiska partiet och Forza Italia.

Främlingsfientliga Lega bytte namn från Lega Nord och blev valets andra stora vinnare, med fler väljare i södra Italien. Totalt fick de drygt 17,3 procent av rösterna och övertog ledarskapet i högerkoalitionen från Silvio Berlusconi och Forza Italia, som fick 14 procent. De samarbetar också med nationalistiska Italiens bröder (4,3 procent).

Mitten-vänster-koalitionen består i huvudsak av Demokratiska partiet (PD), som tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd. De fick 18,7 procent och satte sig direkt efter valet i opposition. Av PD:s fyra samarbetspartier var det bara ett som fick över en procent, det liberala samlingspartiet Più Europa (Mer Europa) som fick 2,5.

ANNONS