Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Ingen av jättebränderna i Kalifornien under kontroll

Brandmännen i den amerikanska delstaten Kalifornien gjorde vissa framsteg under lördagen. Evakueringar i områden kring Santa Barbara och Ventura behövde aldrig genomföras – men ingen av de sex löpeldarna är ännu under kontroll.

– Vi är långt ifrån att kunna blåsa faran över när det gäller någon av dem, sade Ken Pimlott, chef för den kaliforniska myndigheten för skogs- och brandskydd, under en presskonferens i Ventura.

Den torra Santa Ana-vinden väntas ta ny fart under söndagen med hastigheter uppemot 89 km/h, enligt National Weather Service.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown beskriver skogs- och markbränder, orsakade av klimatförändringarna, som ett nytt normaltillstånd i delstaten.

Mer än tusen hus och andra byggnader har förstörts i bränderna. De sex stora löpeldarna har hittills tvingat minst 212 000 människor att fly.

Ytterligare evakueringar

I onsdags omkom en 70-årig kvinna i en bilkollision när hon försökte ta sig bort från den största branden som plågar Ventura County nordväst om Los Angeles. Hon dog av krockskadorna i kombination med de rök- och brännskador hon ådragit sig.

Myndigheterna förbereder ytterligare evakueringar, fast på vissa ställen tilläts folk återvända till sina hem för att inspektera skadorna.

Elden närmar sig också en fristad för den utrotningshotade kaliforniska kondoren i Los Padres National Forest.

Dödligaste brandåret

I oktober drabbades Kalifornien av bränder i delstatens vindistrikt längre norrut som tog 43 liv och förstörde egendom värd nio miljarder dollar. Aldrig förr i Kalifornien har bränder dödat fler människor under ett år än 2017.

Även de nu aktuella skogs- och markbränderna har förstört värden för miljardtals dollar. Utanför Los Angeles har villor i det exklusiva och tätbefolkade området Bel Air blivit lågornas rov.

President Donald Trump har utlyst undantagstillstånd i Kalifornien, en åtgärd som öppnar för att skjuta till federala medel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.