Blommor och hälsningar vid en improviserad minnesplats för offren i Toronto.
Blommor och hälsningar vid en improviserad minnesplats för offren i Toronto.

Torontoföraren ville bli ihjälskjuten

En polis hyllas för sin iskyla efter det dödliga skåpbilsdramat i Toronto.

ANNONS
|

Minst tio människor dödades under skåpbilsförarens vansinnesfärd. Han har identifierats som en lokal 25-åring utan kända terrorkopplingar.

Hans motiv är oklart, och hade så kunnat förbli om det inte varit för den nu hjälteförklarade konstapeln. Efter den blodiga framfarten hoppar 25-åringen ur den vita skåpbilen och konfronteras av polisen. På en video som mediebolaget CBC publicerat syns hur gärningsmannen flera gånger låtsas dra vapen.

- Döda mig! skriker han åt den ensamme polisen, som står på andra sidan en polisbil, bara några meter bort.

ANNONS

"Självmord via snut"

Polismannen tar några nervösa steg fram och tillbaka, med sitt vapen riktat mot gärningsmannen, men öppnar inte eld utan ropar om och om igen:

- Lägg dig ner!

Nervkriget slutar med att den misstänkte lyder, kan gripas, och kanske nu i förhör kan sprida mer ljus över vad som ligger bakom händelsen.

- Det är tydligt att den misstänkte ville bli avrättad. Han sökte ett "självmord via snut", säger det pensionerade polisbefälet Gary Clement till nyhetsbyrån Reuters.

- I ett sådant läge handlar mycket om muskelminne. Den här killen (polisen) reagerade väldigt moget.

Mycket folk

Efter blodbadet vid lunchtid lokal tid identifierades gärningsmannen under kvällen som en 25-åring från stadsdelen Richmond Hill i den kanadensiska storstaden. Polisen har inte varit i kontakt med honom tidigare och har inte hittat några kopplingar till terrorgrupper.

ANNONS

Mannen hade hyrt den vita skåpbilen, och verkar medvetet ha valt att köra upp på trottoaren i hög fart på ett shoppingstråk med mycket folk, Yonge Street i Toronto.

Minst 25 personer träffades av bilen. Antalet döda uppgår till tio, medan övriga vårdas på sjukhus.

TT

ANNONS