Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Øyafestivalen i Oslo kommer att inte att kunna hållas i sommar. Bilden är från 2019. Bild: Fredrik Hagen/NTB/TT
Øyafestivalen i Oslo kommer att inte att kunna hållas i sommar. Bilden är från 2019. Bild: Fredrik Hagen/NTB/TT

Inga större evenemang under sommaren i Norge

Under lördagen kom beskedet att Norges förbud mot evenemang som samlar fler än 500 åskådare förlängs till 1 september. Ytterligare besked om mindre folksamlingar väntas komma nästa vecka.
– Det är med ett tungt hjärta som jag måste göra det här, säger Abi Raja till norska VG.

Norges kulturminister Abi Raja meddelade under lördagen att den norska regeringen förlänger förbudet mot evenemang som samlar fler än 500 åskådare till den 1 september.

Förbudet gäller allt från konserter till sportevenemang och har tidigare varit planerat till 15 juli, men flyttas nu fram ytterligare.

– Det är med ett tungt hjärta som jag måste göra det här, säger Abi Raja, skriver norska VG.

Tidigare i april meddelades det att alla sport- och kulturevenemang som inte uppfyller kravet på två meter avstånd mellan människor och samlar fler än fem personer ställdes i fram till den 15 juni. Förbudet förlängs nu ytterligare.

– Vi kan inte ha stora evenemang som kan bidra till större smittspridning som går ut över liv och hälsa, säger kulturministern.

LÄS MER: Nu skulle Liseberg ha öppnat – så ser den folktomma nöjesparken ut i dag

Beslut gällande mindre samlingar väntas

Ytterligare meddelade han att Norges regering kommer att meddela sitt beslut gällande evenemang med mindre än 500 personer på torsdag nästa vecka.

Anledningen till att det dröjer är att Folkehelseinstituttet, Norges folkhälsoinstitut, bett om mer tid för att kunna fatta ett välgrundat beslut om sina rekommendationer gällande mindre evenemang, enligt Abi Raja.

LÄS MER: Ilskan efter beslutet att ställa in holländska ligan: "Största skandalen någonsin"

Tungt besked för idrott- och festivalentusiaster

Dagens besked är ett tungt sådant för landets festivalbesökare, då det innebär att stora festivaler som Øyafestivalen och Stavern-festivalen inte blir av. Tidigare har Bergenfest, som skulle hållits från 10 juni till 13 juni, ställts in.

Norska VG skriver att det tidigare i april meddelades att idrottsevenemangen Bislett Games och Holmenkaf-stafetten ställts in och dessutom sköts seriestarten i fotboll upp igen.

LÄS MER: Ministern: Sport kan inte vara superspridare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.