Containerfartyg i hamnen i Nuuk på Grönland. Arkivbild.
Containerfartyg i hamnen i Nuuk på Grönland. Arkivbild.

Inga danska pengar till självständigt Grönland

Grönlänningarna måste ge besked. Vill de vara självständiga eller fortsätta som en del av Danmark? Om de bryter sig loss sinar det danska stödet, är beskedet från Danmarks statsminister.

ANNONS
|

Frågan om Grönlands ambition att bryta sig loss från Danmark har debatterats i det danska folketinget. Dansk Folkepartis talesman i Grönlandsfrågor, Søren Espersen, har bett statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om en redogörelse.

Espersen anklagar Grönlands regering för att lägga all kraft på kampen för självständighet i stället för att lösa grundläggande strukturella problem.

- Vi har som folketingsmedlemmar inte bara rätt, utan även plikt, att reagera när vi ser att Grönland styr mot ekonomisk kollaps och därmed social katastrof, sade Espersen i debatten.

ANNONS

Han anser bland annat att bygget av tre nya flygplatser på Grönland påskyndar processen.

Lars Løkke Rasmussen håller med om att Grönland står inför stora ekonomiska utmaningar om landet vill bli självständigt.

- Jag kan inte se en situation framför mig där statens tillskott eller stöd fortsätter i en längre period efter Grönlands självständighet, säger statsministern.

Hopp om nya intäkter från olja, gruvnäring och turism har fått drömmen om självständighet att spira på Grönland. Fallande världsmarknadspriser har tidvis fått glöden att falna. Sedan 2016 arbetar en kommission på en författning med sikte på självständighet.

TT-Ritzau

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, med en befolkning på drygt 55000 invånare. Cirka 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814, när Sverige och Norge bildade union. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna ett självstyre.

Det innebar att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar drygt hälften av de offentliga utgifterna. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Det grönländska parlamentet, landstinget, har 31 ledamöter. Det socialdemokratiska partiet Siumut (Framåt) blev största parti i förra valet 2014 och regerar sedan 2016 tillsammans med Inuit Ataqatigiit (IA), som strävar efter full självständighet. Siumut är splittrat i frågan. Nästa val ska hållas under 2018.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Källa: Landguiden (UI)

ANNONS