Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Containerfartyg i hamnen i Nuuk på Grönland. Arkivbild.

Inga danska pengar till självständigt Grönland

Grönlänningarna måste ge besked. Vill de vara självständiga eller fortsätta som en del av Danmark? Om de bryter sig loss sinar det danska stödet, är beskedet från Danmarks statsminister.

Frågan om Grönlands ambition att bryta sig loss från Danmark har debatterats i det danska folketinget. Dansk Folkepartis talesman i Grönlandsfrågor, Søren Espersen, har bett statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om en redogörelse.

Espersen anklagar Grönlands regering för att lägga all kraft på kampen för självständighet i stället för att lösa grundläggande strukturella problem.

- Vi har som folketingsmedlemmar inte bara rätt, utan även plikt, att reagera när vi ser att Grönland styr mot ekonomisk kollaps och därmed social katastrof, sade Espersen i debatten.

Han anser bland annat att bygget av tre nya flygplatser på Grönland påskyndar processen.

Lars Løkke Rasmussen håller med om att Grönland står inför stora ekonomiska utmaningar om landet vill bli självständigt.

- Jag kan inte se en situation framför mig där statens tillskott eller stöd fortsätter i en längre period efter Grönlands självständighet, säger statsministern.

Hopp om nya intäkter från olja, gruvnäring och turism har fått drömmen om självständighet att spira på Grönland. Fallande världsmarknadspriser har tidvis fått glöden att falna. Sedan 2016 arbetar en kommission på en författning med sikte på självständighet.