Indonesiska Siti Aisyah, i mitten, ler när hon lämnar domstolen i Malaysia efter beskedet att mordåtalet mot henne läggs ner. Siti Aisyah var misstänkt för inblandning i mordet på den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam
Indonesiska Siti Aisyah, i mitten, ler när hon lämnar domstolen i Malaysia efter beskedet att mordåtalet mot henne läggs ner. Siti Aisyah var misstänkt för inblandning i mordet på den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam

Indonesiska friges för mord på Kims halvbror

Anklagelserna mot den indonesiska kvinna, som misstänkts för att ha mördat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam, dras tillbaka.

ANNONS
|

Med ett stort leende leddes Siti Aisyah ut ur rättssalen i Shah Alam i Malaysia på måndagen.

Beskedet om att åtalet mot den 27-åriga indonesiskan läggs ner kommer som en överraskning. Planen för dagen var nämligen att den vietnamesiska kvinna som också åtalats för mordet, Doan Thi Huong, skulle framträda i rätten.

- Jag är lycklig. Jag vet inte hur det här gick till, det var inte vad jag hade förväntat mig, sade Siti Aisyah till pressen utanför rättssalen.

ANNONS

Nyheten har skickat glädjevågor ända till Aisyahs hemstad Sindangsari i Indonesien.

- Tack gud! Vi ska fira nu, säger en släkting till AFP.

Har nekat till mord

Drygt två år har gått sedan Siti Aisyah och Doan Thi Huong greps, anklagade för att ha mördat Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam.

Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur två kvinnor kastar sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetar vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte. Giftet klassas som ett massförstörelsevapen av FN.

Siti Aisyah och Doan Thi Huong, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.

Oklart varför hon friges

När rätten förkunnade beskedet om frigivning på måndagen sågs vietnamesiskan Doan Thi Huong, som står medåtalad för mordet, brista ut i gråt.

- Varför har de frigett den indonesiska kvinnan och inte min dotter, säger Doan Thi Huongs pappa till AFP.

ANNONS

Skälen till Aisyahs frigivning är inte kända, men det kan röra sig om de goda diplomatiska relationerna mellan Indonesien och Malaysia. I ett brev till Indonesiens justitieminister, poststämplat i fredags, skriver Malaysias riksåklagare att man har vägt in både Jakartas önskemål och ländernas goda relationer i sitt beslut om frigivning.

Det är sedan tidigare känt att Indonesien ofta lägger stor diplomatisk kraft på att få de medborgare som utomlands har dömts till döden, vilket är straffet för mord i Malaysia, hemskickade.

Siti Aisyah är dock inte formellt avskriven från misstankarna, och hon skulle rent teoretiskt kunna komma att åtalas för mordet på nytt.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Mordet på Kim Jong-Nam

Kim Jong-Nam är den avlidna landsfaderns Kim Jong-Ils äldsta son, och Kim Jong-Uns halvbror. Trots släktbandet tros de två bröderna knappt ha känt till varandra under uppväxten. Kim Jong-Nam var resultatet av en kärleksaffär som fadern Kim Jong-Il hade med skådespelaren Song Hye-Rim, och sonens existens hölls länge dold, till och med för hans farfar, Kim Il-Sung.

Kim Jong-Nam sågs som kommuniststaten Nordkoreas framtida ledare, innan han föll i onåd på grund av ett besök i Japan, som av Nordkorea betraktas som en ärkefiende. Sedan början av 2000-talet levde han större delen av sitt liv i exil. Enligt Sydkorea ska det ha funnits en stående order om att mörda honom efter att han offentligt kritiserat sin halvbror Kim Jong-Un.

Malaysisk polis misstänkte tidigt Nordkoreas inblandning i mordet. Övervakningsbilder från flygplatsen strax före mordet visar hur Siti Aisyah och Doan Thi Huong träffar fyra män, som sedan lämnade landet. De är nu efterlysta av Interpol.

Både Sydkorea och USA hävdade tidigt att mordet var en politisk komplott, orkestrerad på högsta ort i Nordkorea och tänkt att undanröja hot mot diktatorn Kim Jong-Uns ställning. Länderna ägnade sig år en smutskastningskampanj enligt Nordkorea, som länge förnekade att den döda mannen verkligen var Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam.

Fallet skapade också en smärre diplomatisk kris mellan Malaysia och Nordkorea, som båda skickade hem varandras respektive diplomater. Flera malaysiska medborgare hindrades under en tid från att lämna Nordkorea.

ANNONS