Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niels Holck utanför Högsta domstolen i Köpenhamn sommaren 2011 då riksåklagaren meddelade att fallet inte skulle lämnas till vidare prövning.

Indien kräver få dansk utlämnad

Indien försöker än en gång få dansken Niels Holck utlämnad, för att han 1995 försåg upprorsmakarna i delstaten Västbengalen med vapen.

- Jag kan bekräfta att justitieministeriet har mottagit en begäran om utlämning från Indien, säger justitieminister Søren Pape Poulsen.

Riksåklagaren ska nu behandla kravet i enlighet med utlämningslagen.

Det första indiska kravet om utlämning kom efter att dansk lag ändrades i samband med att ett paket mot terrorism antogs. Ändringen innebar att Danmark öppnade för möjlighet att utlämna egna medborgare till länder utanför Norden.

Efter mer än sju års betänketid valde justitieministeriet 2010 att tillmötesgå Indiens begäran. Men Niels Holck gick till domstol för att undgå utlämning. I november 2010 beslutade rätten i Hillerød att han inte kan utlämnas, eftersom han riskerar att utsättas för tortyr.

I juni 2011 kom Østre Landsret fram till samma resultat och en vecka senare sade riksåklagaren till indiernas stora besvikelse att han inte tänker försöka få fallet prövat i Högsta domstolen, eftersom det inte är av principiell karaktär.